ΤΙ ΝΑ ΤΟΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΙΑ

 

Τον Όθωνα τον έφεραν οι ξένοι. Δεν μιλάς για Ελλάδα, μάλιστα για τη “νικήτρια” του Τούρκου, αν δεν λαμβάνεις υπ' όψιν ότι αυτοί που σε βοήθησαν να απελευθερωθείς συμφώνησαν ποιον βασιλιά θα έχεις. Και, μάλιστα, δεσμευτήκανε μ' ένα κωλόχαρτο που υπέγραψαν ότι το κωλόπαιδο που θα διαλέξουν δεν θα προέρχεται από τη δική τους βασιλική αυλή. Δεν θα είναι, δηλαδή, Άγγλος, ούτε Γάλλος και Ρώσος.

Οι ξένες δυνάμεις, λοιπόν, αποφάσισαν ότι το προτεκτοράτο Ελλάδα χρειάζεται στέμμα, διαφορετικά δεν ελέγχεται η σακούλα σ' αυτή τη γωνιά της Μεσογείου. Κι όταν αργότερα έδιωξαν τον Όθωνα, όχι οι Έλληνες, αλλά οι Άγγλοι, πάντα οι ξένοι, έστειλαν άλλο, δικής τους επιλογής, προγκηπόπουλο, να κάτσει στο... θρόνο της πατρίδας μας.

Εδώ δεν αντιγράφουμε την Ιστορία. Ούτε καταγράφουμε απλά τα γεγονότα. Εδώ πουλάμε ουσία, που την βγάζουμε από τα γεγονότα. Γι' αυτό δεν ξοδευόμαστε σε παραπανήσια πράγματα. Λοιπόν. Με την ευκαιρία ότι σα σήμερα 5 Σεπτεμβρίου, το 1863, αναχώρησε ο βίκινγκ Γουλιέλμος από την Κοπεγχάγη να έρθει στην Αθήνα, διότι αυτός κληρώθηκε να γίνει ο δεύτερος βασιλιάς μας, ο μετά τον Βαυαρό Ότο, αμολάμε τούτες τις αράδες.

Ο πατέρας του Γουλιέλμου (1845 - 1913), που στην Ελλάδα τον είπαν “Γεώργιο Α'”, δεύτερος γιος ενός Δανού πρίγκηπα, κουμανταδόρου σ' ένα δουκάτο, που αργότερα έγινε κι αυτός βασιλιάς στη χώρα του, πριν φύγει για Ελλάδα ο γιος του είπε: “Μη ξεχνάς ότι οι βασιλιάδες βασιλεύουν, δεν κυβερνούν”. Ο γιος, όμως, αυτός ο Γουλιέλμος όταν έγινε βασιλιάς στην Ελλάδα το ξέχασε. Επόμενο ήταν.

Όταν είσαι σε νοικοκυρεμένη χώρα, όπου βασιλεύει η τάξη, όπου κυριαρχεί η ισορροπία δυνάμεων, δεν είναι μαλάκας ο βασιλιάς να υπονομεύει το θρόνο του, αφήνει τις κυβερνήσεις να φθείρονται. Στην Ελλάδα, όμως που δεν υπάρχει τίποτα όρθιο, θέλει, δεν θέλει ο βασιλιάς θα μπερδευτεί. Διαφορετικά θα είναι μια γλάστρα χωρίς μυρουδιές και άνθη.

Ο Γουλιέλμος Χριστιανός Αδόλφος Γεώργιος της Δανίας, στην Ελλάδα “Γεώργιος Α'”, δολοφονήθηκε στην αποβάθρα του Λευκού Πύργου το 1913 (εικόνα). Διάδοχός του ο Κωνσταντίνος που δεν τα έβρισκε με τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Το αφήνουμε αυτό.

Οι Έλληνες βασιλείς, μάλλον οι βασιλείς στην Ελλάδα δεν έχουν επίθετο. Είναι ασχετοσύνη, λοιπόν, τον δεύτερο βασιλικό οίκο, από Δανία μεριά, ο πρώτος ήταν από το Μόναχο, να τους λένε Γκλύξμπουργκ. Ο Κωνσταντίνος Γκλύξμπουργκ, λένε, για τον τελευταίο, τον πρώην βασιλιά Κωνσταντίνο. Με το δημοψήφισμα του 1974 η βασιλεία τελείωσε,όμως αξίζει να πούμε κάτι περί... Γκλύξμπουργκ.

Glicksburg δεν είναι επώνυμο, αλλά όνομα μιας περιοχής της Πρωσίας, σήμερα στο έδαφος της Γερμανίας. Οι γαλαζοαίματοι όπως τους λένε, οι ευγενείς, οι αριστοκράτες, παντρευόντουσαν μεταξύ τους και ο καθένας στον τίτλο του κουβαλούσε το τοπονύμιο των προγόνων του. Η φάρα του Χριστιανού Θ', πατέρα του βασιλιά της Ελλάδος ήταν Schleswig – Holstein – Glicksburg – Οldeburg. Γιατί, όμως, τον βασιλιά της Ελλάδος οι μυστικές υπηρεσίες της Αγγλίας τον ονομάτισαν Γκλύξμπουργκ και μάσησαν οι αριστεροί στην Ελλάδα, κι όχι π.χ. Χόλστάιν και Όλδεμπουργκ, είναι μία άλλη ιστορία. Μην τα σκαλίζουμε όλα.

Τέλος πάντων, σήμερα οι ξένοι δεν χρειάζεται να μας στείλουν βασιλιά. Ο μεν πρόεδρος της δημοκρατίας που ασκεί τα... ανύπαρκτα καθήκοντα του βασιλιά είναι ένας καλοπληρωμένος δημόσιος υπάλληλος, οι δε κυβερνήσεις ενεργούν κανονικά ως εντολοδόχοι των ξένων.

Διαβάστε ακόμα:

ΚΑΘΗΚΙ ΔΙΑΠΡΕΠΕΣ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ