ΜΕΓΑΛΟΙ ΣΥΝΩΜΟΤΕΣ ΚΑΙ ''ΜΥΤΙΚΟΙ ΔΕΙΠΝΟΙ''

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Οι μυστικοί δείπνοι μια εποχή μόνο... θεσμός δεν είχαν γίνει στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Όταν, μάλιστα, το κλίμα στα κόμματα της πρώην... συγκυβέρνησης μύριζε αλλαγή στην ηγεσία τους. Με συνέπεια πολλοί να τα λένε με πολλούς, αν όχι το ψηστήρι να γίνεται μ' όλους.

 

Όσοι ήθελαν να μαθευτεί το... μυστικό τους φαγοπότι, όπως συνήθιζε η Φώφη Γεννηματά, έκαναν τη σύναξη σε κεντρικά εστιατόρια ή ταβέρνες. Εκεί, κατά τύχη, υπάρχει πάντα ένας φωτορεπόρτερ να απαθανατίσει το γεγονός. Όσοι προσπαθούσαν πράγματι να κρατηθεί μυστικό το δείπνο, το διοργάνωναν σε σπίτι. Αλλά όλο και κάποιος από την παρέα θα το διέρρεε, ορισμένες φορές πριν τελειώσει η συνάντηση. 
Μόνο η περιβόητη συνάντηση των ''4 του ΠΑΣΟΚ'' για την ανατροπή του Ανδρέα Παπανδρέου, σα σήμερα 13 Νοεμβρίου, το 1994, κρατήθηκε μυστική τρεις μέρες. Την τέταρτη όταν πλέον έφτασε στα αυτιά των εφημερίδων, έγινε ο χαμός. Έκτοτε όποιος ... συνωμότης σέβεται τον εαυτό του αρχίζει το έργο του μ' ένα δείπνο. Η συνάντηση των ''4 του ΠΑΣΟΚ'', Κ.Σημίτη, Θ.Πάγκαλου, Β.Παπανδρέου και Π. Αυγερινού πραγματοποιήθηκε στο σπίτι της Βάσως Παπανδρέου στο Χαλάνδρι.

Στην ίδια περιοχή έγινε δύο χρόνια αργότερα και η τελική συνάντηση των 15 κορυφαίων Σημιτικών μία ημέρα πριν από το συνέδριο από το οποίο εξελέγη ο ήδη πρωθυπουργός Κ. Σημίτη και πρόεδρος του κόμματος. Το δείπνο έγινε στην ταράτσα του σπιτιού του Μιλτ. Παπαιωάννου. ''Δείπνο μυστικό'' με... τηλεοπτική κάλυψη.
Το ''μυστικό'' είχε γίνει γνωστό στον ικανό ρεπόρτερ Ιορδάνη Χασαπόπουλο του Μέγκα, που μαζί με τον εικονολήπτη Ανέστη Μουτάφη είχαν κρυφτεί κάτω από τις αφάνες δίπλα στο ρέμα του Χαλανδρίου, κοντά στο σπίτι της συγκέντρωσης των ''4''..

 

Εκεί τους εντόπισε ο γνωστός και ως στρατηγός του Σημίτη, Θ.Τσουκάτος, αλλά πάνω στην φασαρία και την αναμπουμπούλα, να 'σου η πρωθυπουργική Μερσεντές. Το περιστατικό το κατέγραψε αμέσως η κάμερα και από την επομένη έκοψε το παραμύθι ο Ρέππας που έλεγε ότι ο πρωθυπουργός δεν λαμβάνει μέρος σε μυστικούς δείπνους και σε παρακάμερες.

Στο δείπνο δεν προσήλθε ο προσκληθείς Κώστας Λαλιώτης (στη φώτο με την Βάσω Παπνδρέου). Οι ''4'', που είχαν συμφωνήσει ότι ''αρχηγός'' τους να είναι ο Σημίτης, είπαν πως δεν ήθελαν να ανατρέψουν τον Ανδρέα, αλλά να... προβληματιστούν λόγω της κατάστασης της υγείας του που είχε συνέπεια σημάδια ακυβερνησίας στη χώρα.

 

Διαβάστε ακόμα:

ΣΤΗ ΦΩΤΙΑ ΝΑ ΚΑΕΙ ΠΕΤΑΕΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ... ΤΗΝ ΡΕΝΑ