ΜΟΥΓΚΑ, ΡΕ! ΤΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣ…

 

- Έχουμε δημοκρατία! Παρακαλώ, να μου επιτρέψετε να πω την άποψη μου...

Μόλις ακούστηκε η εν λόγω ατάκα, από σεβάσμιο σύνεδρο, συνέβη κάτι απίθανο. Μία βροντερή και... αόρατη φωνή έκανε «εισβολή» στην αίθουσα και ψιλοκουνήθηκε το κτήριο. Κανένας δεν ήταν σε θέση να πει ποιος είναι αυτός ο αναιδής που διακόπτει τη διαδικασία, τέλος πάντων από ποιόν προήλθε η εξής σεισμική κουβέντα, με ύφος ολότελα αυστηρό:

- Βούλωσέ το, βρε, μαλάκα, που έχεις την απαίτηση να εκφράσεις τη γνώμη σου!

Ποιος τραμπούκος είναι τούτος. Ποιος; Όλοι στρέφουν μάτια κι αυτιά να ψάξουν, να εντοπίσουν τον τρομοκράτη. Και σαν από μηχανής θεός εμφανίζεται μπροστά σ’ όλους μια φιγούρα ασκητική και βλοσυρή.

«Είναι ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι…» σιγομουρμούρισαν κατάπληκτοι όσοι αναγνώρισαν τον μέγιστο καλλιτέχνη και επιστήμονα της αιωνιότητος. Την απόλυτη ιδιοφυΐα από καταβολής ανθρώπου.

Ο ζωγράφος, ο γλύπτης, ο μηχανικός, ο αρχιτέκτων, ο μουσικός, ο μαθηματικός, όλα αυτά κι άλλα είναι ο Ντα Βίντσι (1452- 1519) ο οποίος επανέλαβε στην αίθουσα αυτό που υποστήριζε πριν πέντε αιώνες:

- Το πιο απατηλό πράγμα στον άνθρωπο είναι η άποψη του.

Δηλαδή; Μούγκα, ρε! Απαγορεύονται τα σχόλια. Οι κρίσεις και οι επικρίσεις. Τι να μας πεις; Ό,τι κι αν πεις θα είναι ένα ψέμα. Ένα λάθος. Μία ψευδαίσθηση. Μία οφθαλμαπάτη. Ένας αντικατοπτρισμός.

Μούγκα, ρε! Αυτό είναι σοφία.

Έως στις 30 Μαρτίου 2019 στο παλιό Αμαξοστάσιο στο Γκάζι παρουσιάζονται περισσότερα από 200 εκθέματα του Μουσείου «Leonardo da Vinci» της Ρώμης.

Διαβάστε ακόμα:

Η ΕΛΛΑΔΑ, ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ, ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ… ΜΠΑΝΙΑ