ΠΕΡΑΣΤΕ ΚΟΣΜΕ, ΨΗΦΟΥΣ ΘΕΛΟΥΜΕ...

 

Θέλει ο ξένος να τον κάνω Έλληνα; Γιατί, όχι. Να του δώσω υπηκοότητα αν είναι χρήσιμος, απαραίτητος. Όχι να τον βολέψω στο μπουρδέλο για να με... ψηφίζει στις εκλογές. Να γίνει Έλληνας ο αλλοδαπός, να τον δεχθώ κοντοπατριώτη, με τα ίδια δικαιώματα, αλλά και τις ίδιες υποχρεώσεις. Αυτά πάνε μαζί. Πακέτο είναι. Μόνον δικαιώματα, μόνο επιδόματα κι άλλα βοηθήματα είναι ζημιά. Όπως μόνον υποχρεώσεις χάνεται η ισορροπία.

Τι έγινε στη Λετονία. Για να ξέρουμε πως συμπεριφέρονται όσοι θέλουν να παραμείνουν στο χάρτη. Μία πρώην σοβιετική δημοκρατία που ανεξαρτητοποιήθηκε η Λετονία, που γλύτωσε από τον ρωσικό ζυγό και βρέθηκε κι αυτή εκτός κομουνιστικού τόξου. Και σήμερα κυκλοφορεί με το ευρώ.

Στη Λετονία, λοιπόν, για να γίνει Λετονός ένας ξένος πρέπει να μάθει καλά τη γλώσσα της νέας του πατρίδας. Καλά λέμε, όχι τσάτρα πάτρα. Και την Ιστορία της Λετονίας. Τέλος πάντων να δεθεί ουσιαστικά, και συναισθηματικά με τον τόπο και τον λαό της Λετονίας.

Και στην Ελλάδα παίζει μία διαδικασία, γραφειοκρατική περισσότερο όταν αποδίδεται η ελληνική ιθαγένεια σε αλλοδαπό. Στη Λετονία η δουλειά γίνεται με τέτοιο τρόπο και υπηκοότητα αποκτούν άτομα που πραγματικά έχουν αποφασίσει να ζήσουν και να πεθάνουν στο έδαφός της.

Διαβάστε ακόμα:

ΣΗΜΕΡΑ ΑΥΓΑ, ΑΥΡΙΟ ΚΑΛΑΘΙΑ