ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΞΑΝΑΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΣΤΗ ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ

 

Τα λεφτά είναι πολλά, το 'χουν πει πολλοί, πάρα πολλοί και πριν από τον “μαύρο”, τον μαχαιροβγάλτη της Τρούμπας, στην “Λόλα” του ελληνικού σινεμά. Στην Ζιμπάμπουε της Αφρικής δεν είναι μόνον πολλά τα λεφτά, είναι και ότι το κράτος μοιάζει μπουρδέλο σκέτο. Το λένε δημοκρατία, όπως έτσι λένε τα χειρώτερα μπουρδέλα με εικόνα σύγχρονου κράτους.

Και πείνα θερίζει στην Ζιμπάμπουε. Αυτά τα δύο πάνε μαζί. Τα λεφτά και η πείνα. Όπου κυκλοφορούν πολλά φράγκα, νόμιμα και μαύρα, όπου υπάρχουν πλούσιοι, εκεί είναι και η μεγαλύτερη η φτώχεια στον κοσμάκη. Να, γιατί δύο κυρίες στην Ζιμπάμπουε έβγαζαν τα μάτια τους. Επειδή τα λεφτά από το ελεφαντόδοντο και τα ορυχεία είναι πολλά.

Έγινε, λέει, ανεξάρτητη η πρώην βρετανική αποικία, η Ροδεσία, που από το 1980 την λένε Ζιμπάμπουε. Και από τότε ανέλαβε να κυβερνάει το μπουρδέλο ο Ρόμπερτ Μπουγκάμπε, ο οποίος γεννήθηκε σα σήμερα 21 Φεβρουαρίου, το 1924, και ήταν πρόεδρος της χώρας 30 χρόνια, από το 1987 έως το 2017. Ο εν λόγω 95χρονος Μπουγκάμπε είχε υποχρεωθεί να παραιτηθεί μετά από στρατιωτικό κίνημα το Νοέμβριο του 2017 που τον έθεσε σε κατ' οίκον περιορισμό, και τον καθαίρεσε από αρχηγό του κόμματός του

Σύζυγος του Μπουγκάνπε η περιβόητη Γκραίης (φώτο), μια σκύλα 42 χρονια μικρότερη του, που έκοβε κι έραβε. Που ήξερε όλες τις βρωμιές του συζύγου της και των συνεργατών του, κάποιους τους έχει βάλει στο σλιπάκι της και στο τσακ ήταν να πάρει την κατάσταση στα χέρια της. Επειδή τα λεφτά είναι πολλά. Και επειδή η ίδια, η Γκραίης Μπουγκάμπε, είναι κορίτσι σπάταλο, πρώην δακτυλογράφος που έχει καλομάθει να κυκλοφορεί με προσωπικό ελικόπτερο και να ψωνίζει μονάχα ό,τι πιο πανάκριβο στην Ευρώπη από τα επώνυμα καταστήματα.

Έφυγαν οι Άγγλοι αποικιοκράτες το 1965 από την Ροδεσία και μετά από 15 χρόνια κιόλας, όταν μετονομάστηκε σε Ζιμπάμπουε, στήθηκε εκεί το ''Μαύρο Βυζάντιο''. Ίντριγκα πολιτική κόντρα στην ίντριγκα οι αραπάδες οι σπουδαγμένοι στα αγγλικά πανεπιστήμια. Σκηνικό όπως στο Βυζάντιο, ποιος θα θάψει τον άλλον, ασταμάτητα. Η μία Παράγκα της παραεξουσίας κόντρα στην άλλη Παράγκα. Βυζαντινές ιστορίες στην αυλή του αυτοκράτορα.

Η Ζιμπάμπουε, τρεις φορές στην έκταση σε σύγκριση με την Ελλάδα, με κοντά 13 εκ. πληθυσμό, συνορεύει με Νότια Αφρική, Ζάμπια, Μποτσουάνα, Μοζαμβίκη. Η κυρία προέδρου, η Γκραίης Μπουγκάμπε βρήκε αντίπαλο την Τζόυς, χήρα από το 2004 του αρχηγού του στρατού Μπουγιουρού , ο οποίος σκοτώθηκε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες.

Με το σώου στο ντέρμπυ Τζόυς- Γκραίης στην Ζιμπάμπουε γελούσε όλη η Δυτική Ευρώπη. “Είναι μοχθηρή, επικίνδυνη...” έλεγε η για ένα διάστημα αντιπρόεδρος της χώρας, η Τζόυς Μπουγιουρού για την Γκραίης. Διεφθαρμένη και μισότρελη χαρακτήριζε η Γκραίης την Τζόυς. Και στο περίμενε ήταν ένα κάρο πονηροί για το ποια θα επικρατήσει, να ξέρουν με ποια από τις δυο θα κάνουν παιχνίδι.

Διαβάστε ακόμα:

Ο ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΡΑΒΟΝΤΑΣ ΚΟΥΜΠΙΑ…