ΜΗ ΣΕ ΠΑΡΕΙ Η ΚΑΤΗΦΟΡΑ...

 

Στις ευρωεκλογές του 2014 ο Σύριζα πιάνει 26,57% και είναι πρώτο κόμμα έναντι 22,72% της ΝΔ. Μετά από οκτώ μήνες γίνονται οι εθνικές εκλογές και, όπως αναμενόταν ο Σύριζα έρχεται πάλι πρώτο κόμμα με 36.34% έναντι 27.81% της ΝΔ. Πάμε σε άλλο πλάνο.

Στις ευρωεκλογές του 2019 ο Σύριζα έρχεται δεύτερος με 23,77% έναντι 33,11% του πρώτου κόμματος, της ΝΔ. Είναι εκτός ουσίας όποιος συγκρίνει τα ποσοστά του Τσίπρα στις δυο ευρωεκλογές. Το 26,57% του 2014 με το 23,77% του 2019. Γιατί; Επειδή πριν πέντε χρόνια ο Σύριζα ήταν σε πορεία ανοδική και σήμερα, όπως κατέδειξαν ξεκάθαρα οι κάλπες την Κυριακή, το κυβερνητικό κόμμα το 'χει πάρει η κατηφόρα.

Μετά από ένα μήνα περίπου θα κληθεί πάλι ο κόσμος να ψηφίσει. Αν ο Τσίπρας πάρει και ένα τοις χιλίοις περισσότερο από το 23,77% των ευρωεκλογών, τότε βάζει φρένο στην κατηφόρα. Θα ξαναχάσει τις εκλογές, αλλά θα καταφέρει να σταματήσει την πτώση.

Μιλάει η Ιστορία των εκλογικών αποτελεσμάτων. Τα κόμματα ευνοούνται από διάφορες συγκυρίες και ανοίγουν πανιά, όπως από την άλλη στην κατηφόρα τους είναι μάλλον απίθανο να ελέγξουν τις απώλειες. Το καλό για τον Τσίπρα που έχει μια δυναμική προς τα... κάτω είναι ότι δεν απειλείται από πίσω του. Το τρίτο κόμμα, το πρώην ΠΑΣΟΚ δεν είναι ικανό να ξεζουμίσει τον Σύριζα.

Άρα, ο Τσίπρας θα προσπαθήσει να συγκρατήσει τις όποιες δυνάμεις του, όμως με παλαιοκομματικά στερεότυπα. Ότι εμείς είμαστε το... προοδευτικό τόξο, η ΝΔ πολεμάει με ινδιάνικα συντηρητικά βέλη. Αυτά είναι επιχειρήματα ξεπερασμένα, αλλά αν δεν έχει να πει κάτι πραγματικό, χειροπιαστό, θα κάνει... αντιπολίτευση στον Μητσοτάκη.


Διαβάστε ακόμα:

ΤΙ ΚΟΛΠΟ ΕΙΝΑΙ Η ΠΕΡΙΒΟΗΤΗ ''ΛΕΣΧΗ ΜΠΙΛΝΤΕΡΜΠΕΡΓΚ''