ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ''ΠΑΡΑΔΩΣΑΝ'' ΤΗ ΓΗ ΟΙ... ΤΟΥΡΚΟΙ

 
Τι έχει απογίνει η πολύπαθη βίλα Ζωγράφου; Θυμήθηκα όλες τις καταλήψεις και τις φασαρίες, αλλά τώρα που έχει επέλθει η ηρεμία, αποφάσισα να μάθω περισσότερα γι΄ αυτό το περίπου… «μνημείο» της Αθήνας, που όλους μας έχει εντυπωσιάσει. Τόσο για το ίδιο το κτίριο όσο και για τα στρέμματα πρασίνου γύρω από αυτό.
 
Το προάστιο του Ζωγράφου ήταν εξοχή. Ήταν μια περιοχή με δάσος, υπέροχη βλάστηση και εξαιρετικά εξοχικά σπίτια. Στην δεκαετία του ΄60 – και κυρίως επΊ χούντας – έγινε τσιμεντούπολη. Μεταμορφώθηκε σ΄ ένα ακαλαίσθητο, άναρχα δομημένο προάστιο, τίγκα στις πολυκατοικίες – τόσο που αισθάνεσαι ότι δεν μπορείς να πάρεις ανάσα. Πολυκατοικίες, εννοώ αυτές τις πρόχειρες κατασκευές των εργολάβων, που έγιναν άρον-άρον για να δεχτούν ένα νέο κύμα εσωτερικής μετανάστευσης. Ήταν η εποχής της περίφημης αστυφιλίας…
 
Με αφορμή τους αγώνες των κατοίκων του Ζωγράφου, για το συγκεκριμένο κτήμα, ιδού η ιστορία του τρόπου με τον οποίο πέρασε η γη, κατά την ίδρυση του Ελληνικού κράτους, στους μεγαλοκτηματίες και μεγαλοτσιφλικάδες.
 
Στην Αττική του 180υ αιώνα τρεις ήταν οι κοινωνικές ομάδες που ζούσαν από την γη: οι Έλληνες μεγαλοκτηματίες, οι Τούρκοι κατακτητές και ο ελληνικός κλήρος, κυρίως τα μοναστήρια. 
 
Το 1830 η Αθήνα δεν έχει ακόμα παραδοθεί από τους Οθωμανούς στους Έλληνες. Έχει συμφωνηθεί να αποχωρήσουν από την Αθήνα στις 30 Δεκεμβρίου 1830. Οι Οθωμανοί, βλέποντας προς τα πού γέρνει η πλάστιγγα, άρχισαν να πουλάνε όσο-όσο τις κτηματικές τους περιουσίες στην Αττική, σε πολύ φθηνές τιμές, με ιδιωτικά συμφωνητικά, για ένα γρόσι το στρέμμα, δίνοντας την ευκαιρία στους πλούσιους της εποχής και στα μοναστήρια να αγοράσουν την έκταση της αττικής γης ώστε να μη μείνει τελικά ούτε στρέμμα για δημόσια περιουσία.  Όλη λοιπόν η γη της Αττικής που κατεχόταν από τους Τούρκους είχε περάσει στα χέρια των παπάδων και Ελλήνων, και ξένων κτηματιών.

Οι Έλληνες κτηματίες, ήδη από τουρκοκρατίας,  βρίσκονταν σε ''συνεργασία'' με τον σουλτάνο και αποτελούσαν βαρύ ζυγό για τον ελληνικό λαό. Αυτοί συνέχισαν και μετά την επανάσταση να είναι οι βασικοί εκμεταλλευτές της ελληνικής γης, απέναντι στο αίτημα του επαναστατημένου ελληνικού λαού της αναδιανομής της γης που…

Όλη η συνέχεια εδώ...nikosonline.gr