Η ΕΠΙΓΡΑΦΗ ΣΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΟΥ ΤΖΙΜ ΜΟΡΙΣΟΝ

 
 «ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΔΑΙΜΟΝΑ ΕΑΥΤΟΥ». Όχι, δεν είναι κάποια φράση από τον Όμηρο. Ούτε από κάποιον άλλο αρχαίο ποιητή ή φιλόσοφο. Και η λέξη «δαίμονας», δεν είναι αυτό που νομίζουμε. Απλά είναι μια φράση που ο πατέρας του Jim Morrison, θέλησε να μπει στον τάφο του παιδιού του…Διαβάστε για να καταλάβετε.

Η λέξη «δαίμων» δεν έχει καμία έννοια, σχέση όπως την ξέρουμε εμείς σήμερα. Οι αρχαίοι Έλληνες δεν ήξεραν τον διάβολο. Ο διάβολος είναι χριστιανική «ανακάλυψη». «Δαίμων» ήταν αρχικά η θεότητα που μοίραζε, που κατένειμε την μοίρα (δαίομαι = μοιράζω) και μετά αποκαλούνταν οποιαδήποτε θεότητα στην οποία αποδίδονταν τιμές.

Η φράση αυτή, το «ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΔΑΙΜΟΝΑ ΕΑΥΤΟΥ» μπορεί εύκολα να εξηγηθεί. «Δαίμων εαυτού» ονομαζόταν η θεότητα-προστάτης που ζούσε μέσα σε κάθε άνθρωπο από τη γέννηση έως το θάνατό του και φρόντιζε για την προσωπική εξέλιξη κι ευημερία, κάτι σαν το αντίστοιχο σημερινό χριστιανικό «Φύλακας-άγγελος». Κοινώς, αποτελούσε κατά κάποιο τρόπο έναν δίαυλο μεταξύ του κόσμου των θνητών και του κόσμου των θεών. Όταν διαβάσουμε κάπου, "Πράττω κατά τον δαίμονα εαυτού", ουσιαστικά σημαίνει…

Η συνέχεια εδώ... nikosonline.gr