ΛΙΒΑΝΗΣ, ΤΡΟΙΚΑ, ΣΤΗ ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ...

 

Ήταν καλός άνθρωπος, μου είπε κάποιος στον οποίον έχω τυφλή εμπιστοσύνη. Και καθαρός ο Αντώνης Λιβάνης, μου πρόσθεσε απαραίτητα. Δεν έχω κανένα λόγο να αμφισβητήσω την κρίση του για τον μακαρίτη πλέον, άλλοτε ''τον πιο στενό συνεργάτη του Ανδρέα Παπανδρέου''. Όσο, βέβαια, του επιτρεπόταν να είναι καλός και ξεκάθαρος στα όποια νταραβέρια, παρασκηνιακά κι όχι, κοντά στον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ.

Και επειδή δουλειά μας δεν είναι να γράφουμε επικήδειους, λέω και το άλλο. Ο Ανδρέας στη ζωή του είχε ξεκινήσει ένα εντελώς προσωπικό ταξίδι καβάλα στην εξουσία χωρίς αντίπαλο και ενώ πρακτικά είχε ανάγκη συνεργάτες και στελέχη-εργαλεία γύρω του, για τα ξεπετιέται η καθημερινότητα, όλους τους έγραφε κανονικά...

Τα μοναδικά προσόντα του Ανδρέα που όριζαν τον τυχοδιωκτισμό και τον ζαμανφουτισμό του, για τα πάντα και για τους πάντες, δεν του επέτρεπαν να αναπτύξει διαπροσωπικές σχέσεις πάνω σε κώδικα φιλίας και εκτίμησης. Με κανέναν.

Πράγματι, ο κατά επτά χρόνια νεώτερος του Αντώνης Λιβάνης ήταν εκτός ιεραρχίας στο ΠΑΣΟΚ, και πιο κοντά απ' όλους στον αρχηγό. Ξεχωριστό κεφάλαιο μόνος του ο Λιβάνης, ξεχωριστή κατηγορία στη συμμορία ΠΑΣΟΚ, άνθρωπος πράος και χαμηλών τόνων. Τη βρωμοδουλειά στο κόμμα είχε αναλάβει η περιβόητη τρόικα με τον ''έμπιστο'' του Ανδρέα Άκη Τσοχατζόπουλο, τον ''ηθικό'' Γιώργο Γεννηματά και τον ''διαβολικό'' Κώστα Λαλιώτη. Έπίσης άλλο επίπεδο, όχι ακριβώς τρίτο ιεραρχικά, ήταν ο αντιπρόεδρος του ''κινήματος'' Μένιος Κουτσόγιωργας, παλαιοκομματικός κι αυτός όπως ο Λιβάνης.

Ο Λιβάνης ήταν πάντα σε ανοικτή ακρόαση με τον Λαλιώτη. Πέθανε χωρίς να ''μιλήσει''. Σεμνό άτομο, δεν ήξερε από παράθυρα καναλιών και απέφευγε να είναι παρών σε κάθε είδους ανομολόγητες συναλλαγές, προκειμένου να διατηρείται η μακροημέρευση του ΠΑΣΟΚ στο όνομα του... λαού. Καμιά σχέση με την αρπαχτές του Τσοχατζόπουλου, και προηγούμενα τη δωροδοκία του Κουτσόγιωργα από τον Κοσκωτά.

Με την ευκαιρία. Άδικο είναι να στέκεται ο ιστορικός παρατηρητής στους σεσημασμένους δυο αντιπροέδρους Μένιο και Άκη και να αγνοεί την... πλατιά, για να χρησιμοποιήσουμε πασοκική διάλεκτο, διαφθορά με πρωταγωνιστές σε δεύτερο πλάνο τα εκπαιδευμένα αρπακτικά, τους πεινασμένους πρασινοφρουρούς που ξέσκισαν καταλαμβάνοντας πόστα Β' και Γ' εθνικής στον κρατικό μηχανισμό. Οι περισσότεροι απ' αυτούς παραμένουν ακόμα μάχιμοι με τη φανέλα του Σύριζα.

Διαβάστε ακόμα:

ΑΝ ΤΟΛΜΗΣΕΙ ΝΑ ΚΡΕΜΑΣΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ...