ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΣΤΟ ΕΙΚΟΝΟΣΤΑΣΙ ΜΑΣ

 

Το 2009, παραμονές των εθνικών εκλογών, μας τα είχε ζαλίσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου με το σλόγκαν ''Λεφτά υπάρχουν''. Ήταν ένα μεγάλο και τερατώδες ψέμα, που δεν τιμάει τους Έλληνες, διότι σ' αυτούς απευθυνόταν. Αν δεν μάσαγαν το πιο πρόστυχο μπαλαμούτι, δεν θα τολμούσε να τους παραμυθιάσει, ακόμα και ο της πλάκας Γιωργάκης. Είναι τόσο εύκολοι να ρουφήξουν το αυγουλάκι τους οι Έλληνες, που σα χάνοι άκουσαν μετά τον Τσίπρα να τους υπόσχεται ότι θα... σχίσει τα μνημόνια.

Ένα χρόνο μετά το ''Λεφτά υπάρχουν'', συγκεκριμένα στις 21 Σεπτεμβρίου, σα σήμερα το 2010, ο τότε αντιπρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Θόδωρος Πάγκαλος είπε το θρυλικό ''Μαζί τα φάγαμε''. Η τεράστια αλήθεια, που δεν άρεσε. Έτσι είναι. Η αλήθεια πονάει. Και ξεφτυλίζει. Διασύρει όλους εκείνους οι οποίοι αρνούνται την αλήθεια.

Είπε τη μαύρη αλήθεια ο Παγκαλος, σίγουρα και για να απενοχοποιήσει το κόμμα του, την κυβέρνηση στην οποία ήταν αντιπρόεδρος. Η αλήθεια του ''Μαζί τα φάγαμε'' δεν τιμάει τους Έλληνες, την κυβέρνηση τους, και τον ίδιον τον Πάγκαλο.

Ο κόσμος δεν σε ψηφίζει για να κάνουμε μοιρασιές στο φαγοπότι. Σε εκλέγει εσένα τον αδιάφθορο να βάλεις σε μια τάξη τα πράγματα. Και για να το πετύχεις οφείλεις να συγκρουστείς. Όχι με το άλλο κόμμα, τη ΝΔ, αλλά με τον κόσμο που είχε καλομάθει στις λαμογιές.Στις αρπακτές. Στα λαδώματα. Αυτά που έκανε και ο σύριζας. Λάδωνε ''νόμιμα'' τον κοσμάκη με επιδόματα και φραγκοδίφραγκα.

Την κουβέντα ''Μαζί τα φάγαμε'' είπε ο Πάγκαλος στην Ελλάδα του Μνημονίου. Σε συζήτηση στη Βουλή, στη διαβούλευση νομοσχεδίου για την κατάργηση και τη συγχώνευση υπηρεσιών, οργανισμών και φορέων του δημοσίου τομέα. Το 2017 γυρίστηκε η ταινία ''Μαζί τα φάγαμε'' για να εκμεταλλευτεί το σχετικό θόρυβο, βασισμένη στην ταινία του 1962 ''Η κυρία του κυρίου'' με τον Ντίνο Ηλιόπουλο, σενάριο Νίκου Τσιφόρου, σκηνοθεσία Γιάννη Δαλιανίδη. Νοέμβριο του 2018 ο Θόδωρος Πάγκαλος παρουσίασε το βιβλίο του ''Τα φάγαμε όλοι μαζί,,, , και συνεχίζουμε να τα τρώνε''.

Να, πως δικαιολογεί ο Πάγκαλος τη φράση που πραγματικά σημάδεψε και συνεχίζει να χαρακτηρίζει το δημόσιο βίο στην χώρα μας: «Η φράση «Τα φάγαμε όλοι μαζί» σημαίνει ότι ένα μεγάλο τμήμα από εμάς -τον ελληνικό λαό- συμμετείχαμε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σε μη ορθολογικές πρακτικές και συμπεριφορές, στην πορεία του χρόνου, σε σχέση με τις δαπάνες και τα έσοδα του κράτους. Αυτό που λέμε «δημοσιονομική κρίση» είναι και δικό μας δημιούργημα... Οι πολίτες είτε με πράξεις, είτε με την εκπορευόμενη από την ενοχή απραξία τους, είτε απλά εκλέγοντας ακατάλληλα πολιτικά πρόσωπα για να διαχειριστούν τα κοινά, συμμετέχουν με συλλογικό τρόπο στη δημοκρατία και έχουν την ευθύνη των επιλογών τους...Φυσικά δεν έχουν όλοι το ίδιο μερίδιο ευθύνης, η ευθύνη ξεκινάει από πάνω προς τα κάτω».

Τελικά. Δυο είναι οι μεγάλες κουβέντες μετά το 1821. Τον 20ο αιώνα είπε ο μέγας Γιάννης Τσαρούχης «Στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις». Και τον 21ο αιώνα, ο Πάγκαλος ''Μαζί τα φάγαμε''. Να μεταφράσω: ''Αφήστε τα σάπια, και ο λαός φταίει, και ο λαός κάτι τσιμπολογάει, φράγκα που δεν του αξίζουν, γι' αυτό πέφτει έξω το μαγαζί''.
Και οι δυο τούτες ατάκες κοσμούν το εικονοστάσι του νεοέλληνα.


Διαβάστε ακόμα:

ΜΑΝΑ ΚΑΙ ΘΥΓΑΤΕΡΑ, ΝΥΦΗ ΚΑΙ ΝΥΜΦΙΔΙΟ