ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΦΑΝΕΛΕΣ ΚΑΙ ΣΩΒΡΑΚΑ

 

Θα γκρεμιζόταν το Καραϊσκάκη αν η ΠΑΕ Ολυμπιακός αποφάσιζε να παραγγείλει φορεσιά πράσινη, μάλιστα με τριφύλλι στο στήθος, να τη φοράνε οι παίκτες. Επιτόπου οι γάβροι θα σαλτάρουνε αν γίνει το ανοσιούργημα να εμφανιστεί η ομάδα με τις φανέλες του αιώνιου αντιπάλου. Όχι απλά δεν θα το δεχθούνε με τίποτα. Μέχρι που θα μπουκάρουνε στον αγωνιστικό χώρο να ξεσκίσουν τις ξεφτυλισμένες φανέλες.

Το ίδιο,άλλωστε, θα έκαναν οι βάζελοι έτσι και ο Παναθηναϊκός έβγαινε στο γήπεδο με ερυθρόλευκες φανέλες. Μετά από χρόνια θα καιγόταν η Λεωφόρος.

Τι θα πει «Θέμα κομματικής πειθαρχίας»; Θα τεθεί, λέει, θέμα κομματικής πειθαρχίας στους βουλευτές, όταν έρθει στη Βουλή η ώρα να ψηφιστεί το τάδε νομοσχέδιο.

Ξέρω τη μαφιόζικη πειθαρχία. Την παρείστικη πειθαρχία. Την οικογενειακή πειθαρχία. Την ποδοσφαιρική πειθαρχία. Την πειθαρχία που επικρατεί σε μπουρδέλο. Σε μπαρμπουτιέρα. Σε μια επιχείρηση. Σε μια πολυκατοικία.

«Κομματική πειθαρχία» σημαίνει ότι οι βουλευτές οφείλουν να πειθαρχήσουν στο κόμμα. Όχι στις αρχές του κόμματος. Όχι στις προγραμματικές διακηρύξεις του κόμματος. Εάν το κόμμα έλεγε αυγά και απαιτεί από τους βουλευτές να πειθαρχήσουν σε καλάθια, τότε είναι σα να τους ζητάει να προδώσουν το κόμμα. Να γίνουν ασυνεπείς, επειδή ο αρχηγός αποφάσισε να κάνει κωλοτούμπα.

Στο ποδόσφαιρο η φανέλα είναι ένα είδος εικονίσματος για τον οπαδό, που... ιδεολογικά συμβιβάζεται αν η ομαδάρα αλλάξει φανέλα σε κάποιον αγώνα. Ποτέ, όμως, να αγωνιστεί με τα χρώματα του αιωνίου αντιπάλου. Η γη να γυρίσει τούμπα ο ΠΑΟΚ ποτέ δεν θα ντυθεί κιτρινόμαυρα. Και ασπρόμαυρα ο Άρης.

Στην πολιτική το κόμμα, το κάθε κόμμα δεν έχει κανένα πρόβλημα να κυβερνάει εντελώς το ίδιο με το, αντίπαλο στις εκλογικές αναμετρήσεις, κόμμα, το οποίο υποτίθεται είναι αντίθετο... ιδεολογικά.

Διαβάστε ακόμα:

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ... ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ;