ΣΚΛΗΡΟ ΚΑΡΥΔΙ ΚΑΙ ΜΙΣΟΥΣΕ Ο,ΤΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ

 

Εχθρός. Το όνομα του εφιαλτικό. Ραούφ Ντενκτάς. Ο αρχηγός των Τουρκοκυπρίων και πριν γίνει η εισβολή στο νησί, ο Ατίλας. Μεγαλώσαμε καταδικασμένοι να ακούμε κάθε μέρα και για χρόνια πολλά το όνομα του. Δεν πρόκειται απλά για αντίπαλο, αλλά για εχθρό, ο οποίος ήταν και προσωπικότητα, δύσκολα τα έβγαζες πέρα μαζί του.

Γιος αγράμματου βοσκού σε κυπριακό χωριό όπου όλοι ήταν απόγονοι εξισλαμισμένων χριστιανών. Γεννήθηκε Ιανουάριο του 1924, έγινε δάσκαλος σε δημοτικό σχολείο, πήρε υποτροφία από τους Ελληνοκύπριους (!) και σπούδασε νομικά στο Λονδίνο. Επιστρέφει στην Κύπρο, εποχή που κυβερνήτης είναι Άγγλος λόρδος, και διορίζεται ''δικηγόρος του στέμματος'' και στη συνέχεια εισαγγελέας για να δικάζει τους αγωνιστές της ΕΟΚΑ, της αντιστασιακής οργάνωσης των Ελληνοκυπρίων ενάντια στη βρετανική αποικιοκρατία.

Έγραψε Ιστορία το ατέλειωτο νταραβέρι του με τον πρόεδρο της Κύπρου (1993-2003) Γλαύκο Κληρίδη (1919-2013). Και οι δυο τους (φώτο) έβγαλαν πρώτα την αγγλική σχολή της Λευκωσίας, υπηρέτησαν στον αγγλικό στρατό τον Β΄παγκόσμιο πόλεμο και μετά σπούδασαν στο Λονδίνο. Μέγα λάθος να θεωρούν τσουτσέκι της μαμάς Τουρκίας τον Ντενκτάς. Άργησαν να καταλάβουν ότι έπαιζε για πάρτη του, για το δικό του μαγαζί, έστω για τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων. Όλοι οι πρωθυπουργοί της Τουρκίας, με το που εκλεγόντουσαν το πρώτο που έκαναν ήταν να υποβάλουν τα σέβη τους στον ''αδελφό'' Ραούφ Ντενκτάς.

Με φάτσα κάτι μεταξύ βετεράνου πυγμάχου και μπόντυγκαρντ μαφιόζου αρχηγού, ο Ντενκτάς ήταν καθαρόαιμος πολιτικός, αλλά ενεργούσε και ως γκάγκστερ, και ως τρομοκράτης. Είχε ''προσωπική'' εγκληματική οργάνωση και δολοφονούσε, όχι μόνο Ελληνοκύπριους, αλλά και Τουρκοκύπριους με αντίθετη άποψη απ' αυτόν. Όλοι οι Τούρκοι στρατηγοί είχαν ανοικτή γραμμή με τον Ντενκτάς, τον μεγάλο υποστηρικτή - και οικονομικά- των περιβόητων ''Γκρίζων Λύκων''. ο οποίος με την τούρκικη εισβολή το 1974 αυτοανακηρύχθηκε νταηλήδικα ''Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου''. Σ' όλη του τη ζωή είχε μαι συνέπεια στο μίσος του για την Ελλάδα. Σπυράκια έβγαζε για ό,τι ελληνικό.

Η Κύπρος κατέστη ανεξάρτητη το 1960, ο Ντενκτάς ήταν πάντα αντίθετος στις ''Συμφωνίες της Ζυρίχης'', και υποστήριζε μέχρι το τέλος του τη διχοτόμηση. Πέθανε το 2012, σα σήμερα 13 Ιανουαρίου.

Διαβάστε ακόμα:

ΜΙΑ ΣΩΣΤΗ ΑΠΟΦΑΣΗ, ΜΕΙΟΝ ΜΙΑ... ΑΡΓΙΑ