ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗ... ΓΥΑΛΑ

 

Η Αικατερίνη των Μεδίκων (1519-89), βασίλισσα της Γαλλίας, πιο σωστά από τα 14 της σύζυγος του βασιλιά, αλλά η εν λόγω σκύλα έκανε το παιχνίδι της εξουσίας. Ο άνδρας της, ο Ερίκος της Γαλλίας την έβρισκε με την γκόμενα και η δικιά σου είχε το κουμάντο στο μαγαζί.

Η άλλη Αικατερίνη, η επιλεγόμενη Μεγάλη, της Ρωσίας αυτή (1729-96), πολωνικής καταγωγής, ήταν η απόλυτη κωλοπετσωμένη. Το πραγματικό αφεντικό της αυτοκρατορίας, και τον τσάρο Πέτρο που τον παντρεύτηκε στα 15 της, τον είχε για πλάκα. Και διοικούσε και έφερνε στο κρεβάτι της όποιον μπάνικο γκόμενο έκανε κέφι.

Τι σχέση έχει με τις δυο αυτές Κατερίνες η δική μας, η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου (1956), που την κάνανε πρόεδρο της Δημοκρατίας; Μια σοβαρή γυναίκα είναι η δική μας, άψογη επαγγελματίας και δικαστικός, και της ανέθεσαν ρόλο συμβολικό, σε καμιά περίπτωση ουσιαστικό. Τι θέλω να πω;

Δεν στέκει όλη η φιλολογία για τα άλματα που δήθεν έχει κάνει η γυναίκα στην εποχή μας, και απόδειξη ότι η κυρία Αικατερίνη Σακελλαροπούλου έγινε η πρώτη Ελληνίδα πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας και πρόεδρος της Δημοκρατίας. Τότε την εποχή που η θέση της γυναίκας ήταν στην κουζίνα και με το παραμικρό έτρωγε τις μάπες της από τον άντρα και κύρη της, πως γαμούσε και έδερνε η Αικατερίνη των Μεδίκων και η άλλη η Μεγάλη Αικατερίνη;

Και μην πεις πως οι εν λόγω δυο κυρίες γεννήθηκαν πριγκήπισσες και η μοίρα τις ήθελε στο θρόνο κρατών ισχυρών. Η Εβίτα Περόν (1919-520; Ήταν μια πουτάνα και ψευτοηθοποιός και από μια χωριατοπούλα έγινε η θρυλική Εβίτα μετά το γάμο της με τον δικτάτορα Χουάν Περόν (1895- 1974). Η πρώτη φίρμα της Αργεντινής.

Η Ίντιρα Γκάντι (1917-84) στην Ινδία. Η Γκόλντα Μέιρ (1898-1978) από την Ουκρανία από τους ιδρυτές του κράτους του Ισραήλ και πρωθυπουργός. Φοβέρες γυναίκες και σε τόπους ανδροκρατούμενους που άσκησαν αληθινή και προσωπική εξουσία. Συμπέρασμα. Δεν έχει σημασία αν σήμερα είναι 14 γυναίκες αρχηγοί κρατών κι όχι περισσότερες. Αν πριν 50 και 100 χρόνια δεν υπήρχαν πρωθυπουργίνες, προεδρίνες κ.α. Μετράει ποια είναι η θέση της γυναίκας στην κοινωνία κι αυτή δεν την εκπροσωπεί η εκλογή των τόσων γυναικών βουλευτών, υπουργών, κι άλλων δημόσιων κι όχι αξιωμάτων.

Διαβάστε ακόμα:

ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΟΜΩΤΕΣ ΚΑΙ ΚΕΡΑΤΑΔΕΣ