Η ΚΑΤΟΧΙΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ 1821

 

Ο ξεσηκωμός το 1821 σφραγίστηκε ιστορικά με την 25η Μαρτίου, σα σήμερα, και μικρή σημασία έχει αν είχαν προηγηθεί λίγες μέρες νωρίτερα επεισόδια αντάρτικου τύπου ενάντια στον οθωμανό κατακτητή. Με αφορμή τη σημερινή εθνική επέτειο μια σύντομη, τηλεγραφική αναφορά για τι έγινε στην Αθήνα το 1942, τέτοια μέρα.

Είναι η πρώτη 25η Μαρτίου της γερμανικής κατοχής, αυτή του 1942. Σήμερα, το 2020, δεν υπάρχει δικτατορία ούτε ιταλικός και γερμανικός στρατός κατοχής. Έχει, όμως, αποφασίσει η κυβέρνηση απαγόρευση κυκλοφορίας.

Το 1942, λοιπόν, νεολαίοι της Αθήνας, της σχολικής και πανεπιστημιακής ηλικίας γράφουν συνειδητά τον ξένο κατακτητή και βγαίνουν στους δρόμους, να τιμήσουν την Επανάσταση του 1821. Στην πραγματικότητα να κάνουν ανοικτά διαδήλωση και στα ίσα να δείξουν το ελεύθερο πνεύμα τους.

Παραμονή της εθνικής γιορτής οι διοργανωτές της αντιστασιακής, της προκλητικής τους αυριανής πορείας καλούσαν τον κόσμο με το σύνθημα «Λαέ της Αθήνας: Τίμησε τους ήρωες του 1821 κι ακολούθησε το παράδειγμά τους». Ορμητήριο των νεολαίων τα Εξάρχεια. Ιταλοί καραμπινιέροι πήραν στο κυνήγι τους φλογερούς διαδηλωτές, οι οποίοι ήταν προετοιμασμένοι για την αντίδραση των λεβέντηδων του Μουσολίνι.

Διαβάστε ακόμα:

ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ '21 ΠΟΛΕΜΗΣΑΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ... ΧΡΥΣΟΒΟΥΛΛΑ