ΜΕ ΜΙΑ ΚΙΝΗΣΗ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΠΑΕΙ ΣΤΑ ΑΖΗΤΗΤΑ

 

Ο Τσίπρας είναι μόνος. Δεν έχει αντίπαλο τόσο στον κόμμα του, όσο και στην αντιπολίτευση. Ξακάθαρο το σκηνικό. Κανένας συριζαίος ούτε και σκέπτεται να τον αμφισβητήσει, κι αν το κάνει δεν έχει τα κυβικά να ηγηθεί και να κρατήσει το μαγαζί στα ποσοστά του σήμερα. Από την άλλη, ο τρίτος στη Βουλή, μετά τον δεύτερο Τσίπρα είναι χαμένος στο διάστημα. Κι αν δεν είναι, η προοπτική του είναι σε σταθερή πορεία φθοράς, όχι ανόδου. Φώφηδες, Βελόπουλοι, Βαρουφάκηδες είναι τα λιμά στο χώρο.

Μάιο του1958 εκλογές και δεύτερο κόμμα η αριστερά. Τρίβανε τα μάτια τους όλοι, ακόμα και οι αριστεροί της ΕΔΑ, μ’ αυτά που ξέρασε η κάλπη. Ο Καραμανλής με την ΕΡΕ έπιασε 41,16% και 171 έδρες, και το ασανσέρ της ΕΔΑ ανέβηκε στο 24,4 με 79 έδρες. Ψηφίστηκε από 939.902 Έλληνες και Ελληνίδες, που για δεύτερη φορά είχαν δικαίωμα να το ρίξουν στην κάλπη.

Πρόεδρος της ΕΔΑ από την ίδρυση της το 1951 ήταν ο πόντιος Ιωάννης Πασαλίδης (1885-1968), ιατρός με σπουδές στην Οδησσό και την Μόσχα, ο πρώτος στην Ιστορία σοσιαλιστής βουλευτής της Γεωργίας στη Δούμα, τη Βουλή της Ρωσίας.

Τρίτο κόμμα το 1958 των ''Φιλελευθέρων'', μια ασόβαρη και περιστασιακή συμμαχία των Γεωργίου Παπανδρέου και Σοφοκλή Βενιζέλου. Τι έγινε στη συνέχεια; Μίλησε η Γιάλτα. Το μοίρασμα της Ευρώπης. Απ’ εδώ η δύση και απ’ εκεί οι χώρες οι ανατολικές στην επιτήρηση της Μόσχας. Καθαρά πράγματα. Κι αν σηκώσει κεφάλι κάποια Ουγγαρία ή Τσεχοσλοβακία ο Αμερικάνος θα κάνει τουμπεκί όταν θα μπουκάρουν τα σοβιετικά τανκ σε Βουδαπέστη και Πράγα.

Είπαμε. Η Γιάλτα. Και οι υπογραφές τηρήθηκαν. Τι είναι τούτο το κόλπο που ξεπετάχτηκε, το 24,4% της ΕΔΑ. Επιτόπου κλήθηκαν στην αμερικάνικη πρεσβεία οι Παπανδρέου, Βενιζέλος. Φτιάξτε καινούργιο κόμμα, αρχηγός ο παπατζής, που είναι δυνατός στο μπλα μπλα και το μπαλκόνι παίζει μπάλα, ο χαρτοπαίκτης υπαρχηγός και θα σας δώσουμε στελέχη να ενισχύσετε το νέο μαγαζί. Ποια στελέχη;

Υποτίθεται ότι η Ένωση Κέντρου, το νέο κόμμα, θα κοπανάει την ΝΔ, άρα εμφανιζόταν ως… αντιδεξιό, και αντιβασιλικό. Τα στελέχη με πρόταση της πρεσβείας για να ενισχυθεί η Ε.Κ. και να καπελωθεί η αντιπολίτευση της ΕΔΑ, ήταν… βασιλικοί, και καραδεξιοί. Όχι της μαύρης δεξιάς, αλλά της κατάμαυρης, της ακροδεξιάς. Να, γιατί τόσο εύκολα διασπάστηκε τρεις φορές η Ε.Κ. όταν έγινε κυβέρνηση, με την περιβόητη αποστασία του 1965. Να, γιατί όταν έγινε η χούντα και ο Παπαδόπουλος ήθελε να της δώσει… δημοκρατικό χρώμα πήρε περισσότερους πρώην πολιτικούς από την Ε.Κ. παρά την ΕΡΕ.

Είμαστε στον Τσίπρα. Είναι αξιωματική αντιπολίτευση. Ε, με μια κίνηση τον κονταίνουν. Πως; Στήνουν κόμμα που θα βαράει τον Μητσοτάκη. Βαρβάτο μαγαζί, όχι αυτό το αγιοβασιλιάτικο του σύριζα. Ένα κολάζ με παικταράδες, Βενιζέλος, Σαμαράς, Σκανδαλίδης, Διαμαντοπούλου, Παπαδόπουλος. Εύκολη κομματική μπίζνα, που αυτή πρώτα και κατά 90% θα εισπράξει την όποια φθορά της ΝΔ. (Στη φώτο, ο Ευάγγελος βλέπει τον Αλέξη σαν σκνίπα)

Συμπέρασμα. Το έργο αποφασίζεται έξω. Πληροφορία. Προς το παρόν δεν υπάρχει καμιά σκέψη να στείλουν περίπατο τον Τσίπρα. Τον έχουν ζυγίσει ότι βολεύει να κρατάει τον πρώτο ρόλο ενάντια στην κυβέρνηση.

Διαβάστε ακόμα:

ΠΟΙΟΙ ΕΒΓΑΛΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟ