Η ΓΑΡΙΔΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑΣΕ ΤΗ ΦΑΛΑΙΝΑ

 

Μεγαλώσαμε με τη σκέψη ότι το πιο μεγάλο κακό στον άνθρωπο είναι ο πόλεμος. Να σε στέλνουν να σκοτωθείς με τον εχθρό, ο οποίος μετά το τέλος της στρατιωτικής σύγκρουσης- με θύματα και από τις δυο πλευρές- θα είναι σύμμαχος. Και πιθανόν να βρεθεί αύριο απέναντι, να γίνει εχθρός, ο σύμμαχος στον πόλεμο.

Κακό ο πόλεμος, αλλά οι λαοί που τον βιώνουν, τον συνηθίζουν. Δεν γίνεται διαφορετικά. Η ζωή δεν σταματά. Χάνεται στη μάχη ο αδελφός, ο αρραβωνιάρης, ο γείτονας, αλλά οι ζωντανοί συνεχίζουν να δουλεύουν, να ξυπνάνε, να κοιμούνται, να ερωτεύονται, να εκκλησιάζονται, να διασκεδάζουν. Κι αυτό.

Βομβαρδίζονται πόλεις κατά σύστημα, για μέρες, αλλά ο πόλεμος δεν σταματά την καθημερινότητα, Θα αγοράσει τσιγάρα στο περίπτερο, θα πάει σινεμά, θα βγει ραντεβού, θα μιλήσει για μπάλα και πολιτική, θα ακούσει μουσική. Ας βαράνε οι μπόμπες... Το βράδυ θα συναντηθούμε στο ταβερνάκι να πιούμε το κρασάκι μας, άλλοι θα την κάνουν στο κλαμπ να χορέψουνε. Ας βαράνε οι μπόμπες...

Κορονοϊός. Αυτός δεν είναι πόλεμος. Είναι κάτι πιο χοντρό. Παραμύθι, λοιπόν, ότι το μεγάλο κακό είναι ο πόλεμος. Ο πραγματικός, ο ζωντανός, με πυρά αληθινά, όχι αυτός στο σινεμά και στα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Είπαν ''βιολογικό πόλεμο'' την πανδημία. Όπως και να την αποκαλέσεις, η ουσία είναι μία. Μια χώρα, μια ήπειρο, έναν πλανήτη λες και τον κρατώ στη φούχτα μου, τον έχω για πλάκα. Μ' ένα μικρόβιο. Έναν ιό.

Ποιος πόλεμος, ποια δικτατορία, ποιο ολοκληρωτικό καθεστώς. Γραφικότητες. Μ' ένα κορωνοϊό σμπαραλιάζω οικονομίες, ανατινάζω επιχειρήσεις, κλείνω σύνορα, βιδώνω τους πάντες στο σπίτι τους, γκρεμίζω θρησκείες, ερημώνω πόλεις (φώτο), νεκρώνω γήπεδα, στέλνω για τσάι πολιτικούς και βάζω στη σέντρα γιατρούς.

Μ' ένα μικρόβιο. Σα να πολεμάει το κουνούπι με το λιοντάρι και να χάνει ο βασιλιάς της ζούγκλας. Μια γαρίδα διόμισυ εκατοστών ρίχνει κτύπημα με την ουρά της σε φάλαινα μήκους 20 μέτρων και βάρους 100 τόνων και την κομματιάζει. Ένας ιός ερημώνει πολιτείες για μέρες, για εβδομάδες, για όσο αποφασίσουμε.

Διαβάστε ακόμα:

ΠΑΛΑΙΟΜΟΔΙΤΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΚΑΤΑ ΚΟΜΠΙΝΑΔΟΡΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ