Ο ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ, Ο ΜΠΑΞΕΒΑΝΗΣ ΤΟΥ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ, Ο ΠΑΠΠΑΣ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ

 

Ο Χρήστος Καλογρίτσας υπήρξε ο εκλεκτός του ΚΚΕ όταν προς τα τέλη της δεκαετίας του ΄80 του ανατέθηκε να εκδώσει την εφημερίδα «Πρώτη», μία καθόλα σοβαρή, σημαντική και ποιοτικά αναβαθμισμένη προσπάθεια στην ελληνική εκδοτική αρένα. Όντως αυτή η έκδοση -όσο κράτησε- ανέδειξε μία εξόχως ενδιαφέρουσα δημοσιογραφική δραστηριότητα από τους εργαζομένους στην εφημερίδα. Το εγχείρημα είχε ημερομηνία λήξης.

Αργότερα ο Χρήστος Καλογρίτσας, πάντα εμπλεκόμενος στον κατασκευαστικό τομέα, διαπλέκεται με τον Ευάγγελο Γιαννόπουλο, υπουργό Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου. Αυτή η διαπλεκόμενη σχέση καταλήγει σε μία σειρά από ασύμμετρες συνέπειες μέσω της περίφημης τότε «Θέμις Κατασκευαστική», μίας κρατικής εταιρείας η οποία ιδρύθηκε για να κατασκευάζει κτήρια για τις ανάγκες της Δικαιοσύνης. Τι πιο θεσμικό δηλαδή. Στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε ως όχημα διακίνησης κονδυλίων.

Αμέσως μετά ο Χρήστος Καλογρίτσας, πάντοτε σε άμεση επαφή με στελέχη του ΚΚΕ, ιδρύει μία εταιρεία δημοσκοπήσεων, την GPO, η οποία αναλαμβάνει τη διεκπεραίωση μία σταθερής συνεργασίας με το κανάλι των Εκδοτών, το MEGA. Επικεφαλής και γενικός δερβέναγας, κατά τη λαϊκή ρήση, στην GPO τοποθετείται ένα στέλεχος του ΚΚΕ και στη συνέχεια άμεσος συνεργάτης επιφανών στελεχών του ΠΑΣΟΚ, στο οποίο προσχώρησε το 1993. Είχε αποχωρήσει από το ΚΚΕ ήδη μετά το «βρόμικο ΄89». Ιδιαίτερα συνεργάστηκε με τον Κώστα Λαλιώτη επί μία επταετία διατελώντας και συνεργάτης επικοινωνίας του στο ΥΠΕΧΩΔΕ. Ανέλαβε και καθήκοντα διευθυντή του γραφείου τύπου του ΠΑΣΟΚ όσο ο Κώστας Λαλιώτης ήταν γραμματέας του Κόμματος.  

Πρόκειται για τον Τάκη Θεοδωρικάκο, σημερινό υπουργό Εσωτερικών του Κυριάκου Μητσοτάκη...
ΣΥΝΕΧΕΙΑ στο zougla.gr