ΟΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ... ΦΥΓΟΥΝ

 
Οι μεταγραφές είναι απαραίτητες στο ποδόσφαιρο. Δεν γίνεται μια ομάδα, ακόμα και η ερασιτεχνική, κι αυτή της γειτονιάς, να μην αποκτήσει έτσι ή αλλοιώς έναν-δυο παίκτες τουλάχιστον κάθε χρόνο. Αντιληπτό, πως καμιά ομάδα αν θέλει να συνεχίσει την πορεία της στο χρόνο, δεν στηρίζεται στους ίδιους και στους ίδιους, δηλαδή σε παίκτες περασμένης ηλικίας. Πολύ περισσότερο οι ανώνυμες εταιρείες που κατέχουν το σήμα ιστορικής ομάδας και βρίσκονται σε διαρκή επιχειρηματικό και αγωνιστικό ανταγωνισμό. Με τη συμμετοχή τους στο πρωτάθλημα και τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
Τα ρέστα τους έδωσαν Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ κι άλλες ντόπιες ΠΑΕ να πάρουν ποδοσφαιριστές και την τελευταία μέρα των μεταγραφών. Έως και την τελευταία στιγμή. Το αν θα ενισχυθούν οι ομάδες με νέους παίκτες στο ρόστερ είναι αβέβαιο. Εντελώς. Το ρίσκο είναι δεδομένο. Και άγνωστο τι θα προκύψει, τι θα συναντήσει μια ΠΑΕ αύριο, μεθαύριο. 
Κι έχεις τα πρωτοσέλιδα μια ζωή να... πανηγυρίζουν για τους παικταράδες, τις μεταγραφάρες, και να δοξάζουν τις προεδράρες που με τις αγορασμένες φιρμάρες κάνουν υπερήφανους τους φιλάθλους της ομαδάρας. Γραφικότητες. Επίπεδο προπολεμικό. Άγνωστοι παίκτες, ο κόσμος της ομάδας ακούει για πρώτη φορά το όνομα τους, παρουσιάζονται ως διασημότητες από τις ΠΑΕ και τα πρωτοσέλιδα (Στη φώτο, ο Τάνκοβις που υπέγραψε στην ΑΕΚ).. 
Ο παίκτης έρχεται σε μια ομάδα και μένει ένα-δυο χρόνια, ίσως λιγώτερο, ίσως περισσότερο, και πάει στο καλό. Σ΄' άλλη ΠΑΕ, σ' άλλον εργοδότη. Δεν είναι κάποιο πολύτιμο άψυχο αντικείμενο ο ποδοσφαιριστής, η απόκτηση του οποίου αξίζει να τοποθετηθεί στο χώρο εκθέσεων, στο μουσείο της ομάδας. Τι μαλακία είναι αυτή ''Πήραμε κι αυτόν, κι εκείνον, αγοράζουμε όποιον θέλουμε... ''.
Η επίδειξη... μεταγραφικής ισχύος έχει νόημα αν ο παίκτης δεν θα παραχωρηθεί αύριο σ' άλλη ΠΑΕ, όπως συμβαίνει κατά σύστημα, από τη μια και από την άλλη βαλσαμωθεί με τη φανέλα της ομάδας. Όταν, δηλαδή, η ΠΑΕ κάνει συμβόλαιο με επαγγελματίες ποδοσφαιριστές μόνο αν τους κερδίσει και συναισθηματικά, γι' αυτό αφού αυτοί κρεμάσουν τα άρβυλα τους θα τους μουμιοποιήσει στην αιωνιότητα. Ναι, τότε με τις μεταγραφές έχουν δίκαιο να ομιλούν για το διαχρονικό... πλούτο της ΠΑΕ. Τότε, ναι, η ΠΑΕ και οι δημοσιογράφοι της και οι οπαδοί της, έχουν το δικαίωμα να ισχυρίζονται πως η ομαδάρα διαθέτει 567 ή 704 ποδοσφαιριστές. Και στην προσεχή μεταγραφική περίοδο το νούμερο θα ξεπεράσει το 572 ή 709.
Παίκτες φεύγουν, παίκτες έρχονται. Ενίσχυση και κέρδος στην ομάδα θεωρείται το... άγνωστο όφελος με τους νέους, ενώ δεν είναι απώλεια ο παικταράς που πουλήθηκε από την ΠΑΕ. Π.χ. ο παγκόσμια κλάση Τσιμίκας από τον Ολυμπιακό, ο κάπταιν Πέλκας από τον ΠΑΟΚ. 
Διαβαστε ακομα:

ΝΤΑΗΣ ΤΟ… ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ