Η ΛΑΜΠΑΔΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΛΑΧΤΑΡΑΣ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΑΝΑΜΕΝΗ

 

Είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα κρατάει μια στάση υποχωρητική απέναντι στην Τουρκία του Ερντογάν. Μια άλλη χώρα, όχι όποια και όποια, μια Γαλλία ή Ρωσία, μια Αγγλία ή Γερμανία θα είχε αντιδράσει ανάλογα με το μέγεθος της. Ένα τελεσίγραφο έφτανε και περίσσευε για να βάλει στη βράκα του τον πασά Ταγίπ τον Α΄. Μιλάμε υποθετικά, και για να μην αφήσουμε κενά, να προσθέσουμε ότι καμιά Τουρκία δεν θα έβγαζε χέρι οπλισμένο κάτω από το σεντόνι της απέναντι σε ισχυρώτερες στρατιωτικά χώρες.

Το ότι η Ελλάδα είναι υποχωρητική, υπομονετική, ανοχική δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι και ηττοπαθητική. Ασφαλώς η Ελλάδα δεν θέλει κανένα θερμό επεισόδιο, και κανένα πολεμικό τσακωμό με την γειτόνισσα. Και από την άλλη, ποτέ άλλοτε, από το 1821 μέχρι σήμερα, οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας μας δεν έχουν ξαναβρεθεί σε πολεμική ετοιμότητα τέτοια ώστε αν χρειαστεί την ίδια στιγμή να αντιδράσουν, να κτυπήσουν τον εχθρό.

Κοντά στους δυο μήνες τώρα η Ελλάδα υποχωρεί. Δεν απαντάει με τα όπλα σε κάθε ''βήμα'' της Τουρκίας, που ανόητα το χαρακτηρίζουν ''πρόκληση''. Τέλος πάντων, το σκηνικό δεν έχει αλλάξει. Η μεν Τουρκία όλο και περισσότερο δοκιμάζει την αντοχή της Ελλάδας, η δε Ελλάδα απλά δεν πατάει τη σκανδάλη. Ίσως και γι’ αυτό η Τουρκία κάνει κι ένα ακόμα βήμα προς τη φωτιά, και μ΄ άλλο ένα βήμα πλησιάζει πιο κοντά, κι άλλο ένα  βήμα… Είναι σίγουρη πως η Ελλάδα θα περιορίζεται με το στόμα να καταδικάζει για ''προκλητικότητα'' της άλλης πλευράς.

Το πράμα δεν ξεφουντώνει. Οι πρωτοβουλίες του πωπού που πήραν Αμερική και Ευρώπη δεν… έπεισαν τον σουλτάνο να… ηρεμήσει. Λες και ό,τι συμβαίνει ανάμεσα σε δυο χώρες του ΝΑΤΟ είναι ντέρμπυ ποδοσφαιρικό, με τους αντιπάλους να καταφεύγουν σε πόλεμο νεύρων για να πλήξουν ψυχολογικά τον αντίπαλο.

Η αλήθεια είναι πως ο Ερντογάν κινείται με βάση σχέδιο, το οποίο είναι λαχτάρα και ελπίδα της Τουρκίας εδώ και δεκαετίες. Ποτέ όσο υπάρχει Τουρκία, με Ερντογάν ή όχι, οι φλόγες του αναμμένου κεριού δεν θα σταματήσουν να καίνε τους νοσταλγούς της Μεγάλης Τουρκίας. Και σήμερα, όχι λόγω Ερντογάν, οι απέναντι έχουν εκτιμήσει πως είναι οι περισσότερο από ποτέ ευνοϊκές για πάρτη τους οι ισορροπίες να κάνουν το μπραφ. Και θα το είχαν κάνει αν ήταν σίγουροι 101% ότι θα νικούσαν. Ότι θα κατάφερναν σε βάρος της Ελλάδος αυτό που στόχευαν.

Διαβαστε ακομα:

ΠΕΛΑΤΗ ΘΕΛΟΥΝ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ, ΟΧΙ ΒΕΛΗΓΚΕΚΑ