ΕΝΑΣ ΦΙΛΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΙΑ

 
Αρχηγός κράτους δεν γίνεται κάποιος που ξεκινάει από το μηδέν. Σύμφωνοι, υπάρχουν και οι εξαιρέσεις. Άτομα από το σωρό, που δεν προέρχονται ούτε κάν από τη μεσαία τάξη, και καταφέρνουν για τούτο και το άλλο λόγο να πιάσουν το πιο υψηλό στασίδι. Προέδρου δημοκρατίας, πρωθυπουργού.

Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εσταίν. Στα 33 του είναι υφυπουργός οικονομικών και στα 36 του ο νεαρώτερος υπουργός οικονομικών στα χρονικά της Γαλλίας. Από το πουθενά; Όχι, βέβαια. Η οικογένεια του είχε δικό της πύργο κι αυτός τίτλο αριστοκρατικό, συνπρίγκηψ της Ανδόρας, παρακαλώ. Πατέρας ανώτερος κρατικός υπάλληλος σε πόστα οικονομικά, και ο γιος, ο Βαλερί Ζισκάρ σπούδασε οικονομικά.

Άλλο ατού του ''φίλου της Ελλάδος'' ο γάμος του. Δεν παντρεύτηκε κάποια τσαχπίνα συμφοιτήτρια του που του γυάλισε το μάτι. Είχε ρότα για την κορυφή της πυραμίδας. Σύζυγος του η Αν Αιμόν ντε Μπραντές, της διάσημης οικογένειας του χάλυβα. Η 87χρονη σήμερα Αννούλα δεν έχει τίτλο ευγενείας, αλλά δεν είναι τυχαίο το ''Ντε'' στο επιβλητικό της όνομα.

Ο πατέρας της Αν σκοτώθηκε το 1944 στο Μαουτχάουζεν, το στρατόπεδο συγκέντρωσης των ναζί για τους Εβραίους και η μητέρα της ήταν η πριγκήπισσα τάδε, εγγονή πρίγκηπα, γιου ερωμένης πρίγκηπα. Οι σοβαροί και έγκυροι σχολιαστές - και τα τσουτσέκια που τους επαναλαμβάνουν - έχουν κατατάξει τον Ζισκάρ Ντ' Εσταίν σε… κεντρώο, σε κεντροδεξιό.

Ο μακαρίτης που πέθανε προχθές 2 Δεκεμβρίου, στα 94 του ήταν δεξιός, κι αυτό δεν λέγεται προς κατηγορία. Οι ταμπέλες παίζουν κανονικά, κεντρώος ο Ντ’ Εσταίν, αριστερός ο Μιτεράν που τον κέρδισε το 1981. Στα λόγια ο καθένας είναι ό,τι βολεύει για να δημιουργείται στους αφελείς η αντιπαλότητα.

Ξεφύγαμε από το θέμα μας, ότι ο παραδοσιακός πολιτικός ποντάρει στο γενεαλογικό του δένδρο. Ο Valéry Giscard d'Estaing  είναι ο απόλυτος Ευρωπαίος πολιτικός. Ο επιλεγόμενος «VGE»  διέθεσε το προεδρικό αεροσκάφος της Γαλλίας στον Κωνσταντίνο Καραμανλή, για να επιστρέψει στην Ελλάδα το 1974. Κι αυτός, ο νεώτερος εκλεγμένος πρόεδρος στη Γαλλία, στα 48 του το 1974, αποθεώθηκε στους δρόμους της Αθήνας (φώτο). 

Έχασε από τον Φρανσουά Μιτεράν τις εκλογές ο VGE  και δεν το χώνεψε μέχρι προχθές στο θάνατο του. Τον κτύπησε η κατάθλιψη και για να την καταπολεμήσει άρχισε να γράφει βιβλία, γι’ αυτό ως συγγραφέας τον έκαναν ακαδημαϊκό. Χρεώσανε το θάνατο στον Covid-19, κι όχι στα προβλήματα καρδιάς που παρουσίαζε με συνέπεια για χρόνια να μπαινοβγαίνει στο νοσοκομείο.   
Διαβαστε ακομα:

ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΗ Η ΠΡΩΤΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΙΟ