ΓΙΑ ΠΟΛΕΜΟ ΨΟΦΑΝΕ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ Η... ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ

 
Η Βοσνία είναι στο βορρά, η Ερζεγοβίνη στο νότο. Είναι ανεξάρτητο κράτος. Ανέκδοτο κι αυτό που παίζει στους αιώνες, για όλα τα κράτη, άλλωστε. Ποιο, δηλαδή, δεν είναι… ανεξάρτητο; Όλα τα κράτη μαϊμού κυκλοφορούν με τη σφραγίδα της… ανεξαρτησίας. Αυτά και μόνα αυτά αποφασίζουν για την τύχη τους. Το ανέκδοτο.

Είναι τόσο ανεξάρτητο κράτος η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και έχει τόσο ίδιο - σε γλώσσα, θρησκεία και παρελθόν - πληθυσμό, που δια ασήμαντον αφορμήν, από τη μια μέρα στην άλλη, μπλέκει σε πόλεμο. Κι αρχίζουν να σκοτώνονται μεταξύ τους, όπως να τους χτυπάνε άλλοι από τις γύρω χώρες. Τι λέμε;

Λέμε ότι η ζωή μας είναι στημένη πάνω σε χάρτινα θεμέλια, με συνέπεια να πορευόμαστε πάνω σε τεντωμένο και ηλεκτρικό καλώδιο. Όλοι. Κι  εμείς και οι γείτονες μας. Αυτό λέμε. Αλλά κάνουμε το κορόιδο, και καλά κάνουμε, διότι τι αξία έχει η ζωή να γνωρίζεις πως για το παραμικρό με απόφαση άλλων, όχι δική σου, εσένα του… ανεξάρτητου κράτους, ανατινάζεσαι. Καταστρέφεται εσύ, η οικογένεια σου, το σπίτι σου, τα πάντα σου.

Η κουβέντα για την Βοσνία, παραλείπεται το Ερζεγοβίνη. Κατακτητές οι αρχαίοι Ρωμαίοι, για να πιάσουμε μια αρχή. Μετά παίρνουν σειρά οι Γότθοι, οι Σλάβοι, οι Ούγγροι, οι Οθωμανοί που κράτησαν 400 χρόνια. Βόσνιος αναρχικός ήταν ο δολοφόνος του πρίγκηπα Φερδινάνδου της Αυστροουγγαρίας, το 1914, που υποτίθεται προκάλεσε τον Α΄ παγκόσμιο πόλεμο, μετά το τέλος του οποίου, το 1918, στήνεται το Βασίλειο της Σερβίας, με Σέρβους, Κροάτες και Σλοβένους, μέσα και οι Βόσνιοι.

Δεν τελειώνει κάπου το πράμα. Όχι, η ανθρώπινη Ιστορία δεν αγαπάει την ηρεμία και τη σταθερότητα. Αν ήταν έτσι, η ζωή μας θα έμοιαζε με σκέτη κόλαση. Ο παράδεισος είναι το διαρκές μπέρδεμα.

Οι μεγάλες δυνάμεις, που τις λένε και ''οι σύμμαχοι'', άλλο ότι συχνά έχουν τις μεταξύ τους διαφωνίες και κόντρες, διαλύουν το… ανεξάρτητο Βασίλειο της Σερβίας. Να περιοριστούμε στα χοντρά. Στη διάρκεια του Β΄ παγκοσμίου πολέμου οι Σύμμαχοι κομματιάζουν την Γιουγκοσλαβία, τα κομμάτια της οποίας συνενώνει ο Κροάτης Τίτο, μέσα και η… ανεξάρτητη δημοκρατία Βοσνίας- Ερζεγοβίνης. Μαζί με τις άλλες… ανεξάρτητες δημοκρατίες, Σερβίας, Κροατίας, Σκοπίων, Σλοβενίας, Μαυροβουνίου.

Ανεξάρτητη η μια χώρα, ανεξάρτητη και η άλλη, με τους… ανεξάρτητους και μιξ λαούς τους, και πλακώνει από το 1991 ο λεγόμενος ''Πόλεμος της Βοσνίας''. Το μακελειό. Τελικά, εννοώ προς το παρόν, διότι όπως είπαμε η Ιστορία γουστάρει την περιπέτεια και τον τουρισμό, φτιάχτηκε το ανεξάρτητο κράτος Βοσνίας- Ερζεγοβίνης. Λίγο μεγαλύτερο από το ένα τρίτο της Ελλάδος σε έκταση, με τρία περίπου εκατομμύρια πληθυσμό. Το 50% είναι μουσουλμάνοι Βόσνιοι, το υπόλοιπο κατά 90% καθολικοί Κροάτες και ορθόδοξοι Σέρβοι. Σα σήμερα 4 Δεκεμβρίου, το 2007, η Βοσνία της ανεργίας του 45% συνδέθηκε και επίσημα με την Ευρωπαϊκή Ένωση.  

Στη φώτο, το πανέμορφο Μόσταρ της Βοσνίας, γενέτειρας του Βόσνιου Ντούσαν Μπάγεβιτς.

 Διαβαστε ακομα:

ΣΤΟ ΤΡΕΛΑΔΙΚΟ, ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΕΞΟΥΣΙΑ