ΚΡΑΤΗΘΗΚΑΝ ΜΕ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟ ΤΟ ΜΥΘΟΣ ΤΟΥΣ

 
Μέρες Δεκεμβρίου σαν τώρα, το 1989, κατέρρευσε ο μύθος της εξουσίας των κομμουνιστικών κομμάτων στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Μύθος, βέβαια. Αυτή είναι η αλήθεια. Οι άνθρωποι ήταν οπλισμένοι με το μύθο τους, όχι κάποια αλήθεια. Αυτή είναι η Αποκάλυψη Τώρα. Και τον μύθο το καλλιεργούσε και τον πότιζε ένα σωρό κόσμος στις χώρες της δυτικής Ευρώπης. Ότι αυτό που συντελείται στις Βουλγαρίες και Ρουμανίες, Ουγγαρίες και Πολωνίες, είναι κάτι πολύ σπουδαίο και τρανό.

Φοβερά πράγματα. Τους αληταράδες τους έβλεπαν για αποστόλους του ανθρωπισμού. Τα εκπαιδευμένα καθάρματα ότι είναι οι άγιοι στον ονειρεμένο κόσμο του Αύριο. Κι όταν κατέρρευσαν τα καθεστώτα, σε μια μέρα μόνο, αποδείχθηκε πως αυτοί που κυβερνούσαν δεν ήταν τίποτα περισσότερο από ένα μύθο.

Μυθοτρεφείς, είναι μια κατηγορία των μυθομανών. Από αυτούς που εντάσσονται στο μύθο. Μυθολάγνοι άλλοι, μυθόπληκτοι. Μπαίνουν στο όχημα Μύθος χωρίς να πληρώσουν εισιτήριο και περνάνε ζωή παραδεισένια. Ζουν το μύθο τους. Ότι παντρεύονται με τη ψυχή και την καρδιά τους, με τη λογική και την πίστη τους στην Μεγάλη Ιδέα. Σαν την καυλοπυρέουσα νεάνιδα  η οποία τα δίνει όλα στο ξετσιμπούκιασμα.

Δεν έχει ξαναγίνει στην Ιστορία. Καθεστώτα ολοκληρωτικά για μισό αιώνα περίπου, χωρίς πολιτική αντιπαλότητα στο εσωτερικό της χώρας τους έγιναν παρελθόν στο πητς φυτίλι. Καμιά αντίσταση, παρέδωσαν το πνεύμα επιτόπου. Και δεν γκρεμίστηκαν από κανένα. Οι λαοί ξεσηκώθηκαν, βγήκαν στους δρόμους και πανηγύρισαν (φώτο, στη Ρουμανία), κι άρχισαν να κατουράνε τα αγάλματα των σωτήρων και να σχίζουν τις σημαίες με τα σφυροδρέπανα, αφού πήραν πρέφα την πτώση. Την αυτοπτώση τους.

Ο μύθος διαλύθηκε. Γιατί μόνο αυτό υπήρχε. Κι όταν έσκασε το μπαλόνι, οι ηγέτες του υπαρκτού σοσιαλισμού, άνευ της προστασίας του μύθου πλέον, φαίνονταν όπως ήταν. Με φάτσα κλεφτοκοτά, μανάβη που κλέβει στο ζύγι, συνταξιούχου νταβατζή σε ηλικιωμένη πουτάνα, θυρωρού πολυκατοικίας ρουφιάνου της ασφάλειας, θρησκόληπτου γυμνασιάρχη παιδεραστή που λιγώνει στη θέα μηρών πιτσιρικάδων.  

Διαβασε ακομα:

ΨΥΧΟΦΑΡΜΑΚΑ ΘΕΛΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΣΟΥΝ ΚΑΛΑ