ΠΕΤΥΧΕ Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ... ΔΕΙΝΟΣΑΥΡΟΥΣ

 
Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης
Η εκλογή του 78χρονου Τζο Μπάιντεν σε βάρος του 74χρονου Ντόναλντ Τραμπ έδωσε ισχυρά επιχειρήματα σε όσους πιστεύουν στην αρχή ότι ο παλιός είν’αλλιώς. Κάποιοι ονειρεύτηκαν επιστροφή των… δεινοσαύρων, ενώ άλλοι αντέδρασαν με ένα μειδίαμα γεμάτο υπονοούμενα ή και ικανοποίηση… Μεταξύ των τελευταίων και ο 81χρονος Στέφανος Μάνος, που όντας  εκτός Βουλής  και υπουργικών καθηκόντων από το 1993, δηλαδή από την ηλικία των 57 ετών, ως ξεπερασμένος, πήρε… θάρρος από το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ… 
Ιδού πως το σχολίασε σε άρθρο του  στην Καθημερινή: «…Στις 20 Δεκεμβρίου εόρτασα τη συμπλήρωση  81 ετών... Γιατί αναφέρω την ηλικία μου; Μα για ευκαιρία για στοχασμό. Η τελευταία  κυβερνητική μου θέση ήταν του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών, και Τουρισμού στην κυβέρνηση του Κων,Μητσοτάκη. Παρέδωσα στον Γ. Γεννηματά τον Οκτώβριο του 1993. Από τότε δεν μου δόθηκε η ευκαιρία να ασκήσω διοίκηση. Φαντάζομαι ότι σήμερα πια θεωρούμαι  γέρος, ξεπερασμένος. Αλλά δεν το νιώθω για τον εαυτό μου. Ενισχύθηκε το  ηθικό μου από την εκλογή Μπάιντεν στην προεδρία των ΗΠΑ. Σε τρία χρόνια, στη διάρκεια της θητείας του, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών  θα έχει την ηλικία που έχω σήμερα. Για σκεφτείτε 81 ετών κατάλληλος για την ηγεσία της υπερδύναμης!» .

 

Ο Στέφανος Μάνος άφησε πίσω του σπουδαίο έργο, όπως  η σωτηρία της Πλάκας, οι πεζοδρομήσεις, οι λεωφορειολωρίδες, η σύμβαση για το μετρό, η απόσυρση των Ι.Χ., τα σχέδια για την Αττική οδό, η μεταφορά του Γκαζιού από το κέντρο της Αθήνας στην Ελευσίνα.  Έπεσε, όμως,  θύμα του κλίματος για ανανέωση της πολιτικής ζωής, που έστειλε εκτός Βουλής εκατοντάδες πολιτικά στελέχη από όλο το κομματικό φάσμα.   

Έχουν  περάσει  32 ολόκληρα χρόνια από το 1989, που άρχισε η επανάσταση κατά των… δεινοσαύρων. Το Νοέμβριο εκείνης της χρονιάς, λίγο μετά τις δεύτερες εκλογές του έτους που ανέδειξαν και πάλι πρώτο κόμμα τη Νέα Δημοκρατία, αλλά χωρίς αυτοδυναμία, τα κόμματα προς γενική κατάπληξη αποφασίζουν να συνεργαστούν για το σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης. Στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών (Μητσοτάκης,  Παπανδρέου, Φλωράκης , Κύρκος)  για την επιλογή πρωθυπουργού, ο Μητσοτάκης προτείνει και ο Παπανδρέου αποδέχεται τον ακαδημαϊκό Ξενοφώντα Ζολώτα.

Στις 22/11 η Ελευθεροτυπία ανακοινώνει την είδηση στο πρωτοσέλιδό της: «Ένας 75χρovoς κι ένας 80χρovoς επέλεξαν για πρωθυπουργό έναν 90χρονο!».

Ο όρος «δεινόσαυρος» παίζει πολύ, όπως στη φράση «όλοι oι πολιτικοί μας είναι δεινόσαυροι και πρέπει να μπούνε σε γηροκομείο».

Έκτοτε , η Βουλή ανανεώνεται κατά τουλάχιστον 50% σε κάθε εκλογική αναμέτρηση. Την περίοδο των μνημονίων και των αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων, αλλάζει εντελώς το τοπίο. Ο μέσος όρος  ηλικίας των υπουργών της κυβέρνησης  Κυριάκου Μητσοτάκη έφτασε να είναι τα 37 έτη, ενώ  τα μεγαλύτερα σε ηλικία είναι ο αντιπρόεδρος Π. Πικραμμένος (75 ετών)  και ακολουθούν Μ.Χρυσοχοίδης (65), Λ.Μενδώνη και Θ.Κράλογλου(60 ).

 

Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Β.Βασιλικός (87) και Αλ.Φλαμπουράρης (83).  

 

Η δύναμη της ανανέωσης έχει θέσει εκτός Βουλής σημαντικά ονόματα της πολιτικής, όπως ο 62χρονος Ευ. Βενιζέλος, η 68χρονη Μαρία Δαμανάκη, η 61χρονη Αννα Διαμαντοπούλου, η 77χρονη Βάσω Παπανδρέου, ο 84χρονος Απ. Κακλαμάνης,  ο 74χρονος Βυρ.Πολύδωρας, ο 71χρονος Αλ.Αλαβάνος, ο 69χρονος Δ.Ρέππας, ο 80χρονος Γ.Σουφλιάς και ο 66χρονος Γ.Αλογοσκούφης.

Διαβαστε ακομα:

ΣΗΜΕΡΑ ΠΟΙΑ Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΥΠΕΡΕΞΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ