ΜΕΤΑ ΤΟ ΒΙΑΣΜΟ ΤΗΣ ΛΟΥΚΡΗΤΙΑΣ ΣΤΗΘΗΚΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

 

Ευτυχώς που κακοποιήθηκε σεξουαλικά η Λουκρητία, αυτό το ευγενέστατο πλάσμα της Ρώμης, κι έτσι έγινε η μεγάλη ιστορική αλλαγή. Γκρεμίστηκε η δικτατορία και εγκαθιδρύθηκε η δημοκρατία. Αν δεν προέκυπτε ο βιασμός της Λουκρητίας, γυναίκας υπόδειγμα ηθικής, ψάξε βρες με πόσα χρόνια καθυστέρηση θα σταματούσε η τυραννία του αντιλαϊκού καθεστώτος.

Ξεχνάμε την έκφυλη Λουκρητία (1480-1519) της διεφθαρμένης οικογένειας των Βοργία, στα χρόνια ανάμεσα στον μεσαίωνα και την αναγέννηση. Υπάρχει και η ενάρετη Λουκρητία, αυτή στην αρχαία Ρώμη, η οποία αυτοκτόνησε με μαχαίρι το 509 πριν τον Ναζωραίο, αμέσως μετά το βιασμό της, διότι δεν άντεχε την προσβολή που υπέστη από το κάθαρμα, τον γιο του βασιλιά.  

Ο βιαστής ήταν ρεμάλι σκέτο. Θόλωσε από την ομορφιά και τη χάρη της Luecretia, συζύγου του Lucius Targuinius Collatinus, της όρμησε όταν την βρήκε μόνη και ανυποψίαστη για τον κίνδυνο που διέτρεχε, και έκανε τη βρωμοδουλειά. Το σκάνδαλο. Η γυναίκα ήταν αριστοκράτισσα, όχι κάποια του δρόμου.

Ο σύζυγος της και ο αδελφός της ξεσήκωσαν τον κόσμο κι έτσι η Ρώμη απηλλάγη από τον ηγεμόνα, πατέρα του βιαστή της Λουκρητίας, και επεβλήθη η δημοκρατία στην Αιώνια Πόλη. Ο αδελφός της, μάλιστα, και ο άνδρας της έγιναν οι δυο πρώτοι Ύπατοι της αρχαίας Ρώμης.
 Η Λουκρητία είναι μυθικό πρόσωπο, αλλά το συγκεκριμένο επεισόδιο αποτέλεσε πηγή έμπνευσης συγγραφέων και καλλιτεχνών. Στην εικόνα, πίνακας του μεγάλου Φλαμανδού ζωγράφου Ρούμπενς (1577-1640), όπου η Λουκρητία προσπαθεί μάταια να αντισταθεί στον βιαστή της.
Ερώτημα είναι γιατί η πτώση της βασιλείας στην Ρώμη, τότε που ήταν άγνωστο το κίνημα MeToo, να αποδοθεί, μυθολογικά βέβαια, σε φανταστικό βιασμό, κι όχι στην αντίδραση του λαού.
Διαβασε ακομα:

ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΔΕΝ… ΓΛΥΤΩΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΡΑΜΠ