ΝΑ ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΜΑΥΡΟΥΣ ΣΚΛΑΒΟΥΣ, ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ

 

Έχει και η Αμερική τον εμφύλιο της. Είναι ο πόλεμος των Βορείων με τους Νότιους. Και όσο πιο μεγάλη η χώρα, τόσο μεγαλύτερη η ζημιά. Τόσο περισσότεροι οι νεκροί, αλλά και η εθνική καταστροφή. Η δουλειά ξεκίνησε Απρίλιο του 1861 και τελείωσε με νίκη των Βορείων Απρίλιο, συγκεκριμένα 9 του μήνα σα σήμερα, το 1865. Γιατί, όμως, πλακώθηκαν χοντρά μεταξύ τους στις Ηνωμένες Πολιτείες; Ο στρατός των Βορείων 2,2 εκ. φαντάρων, των Νοτίων κάτι λιγώτερο από 1,1 εκ.

Όλοι οι πόλεμοι γίνονται για τα φράγκα. Αυτή είναι η αλήθεια. Και δεν θάβεται ό,τι κι αν λέει ο καθένας. Ότι για την… απιστία της Ωραίας Ελένης ξεκίνησαν όλα τα ρεμάλια οι Έλληνες, που είχαν άλυτες διαφορές, όλοι ενωμένοι για… ηθικό σκοπό. Ή το άλλο παραμύθι, ότι οι σταυροφόροι για την… πίστη του Χριστού άϊντε να πάμε να αρπάξουμε τους άγιους τόπους.

Ο Νότος είναι πλούσιος. Ατέλειωτες οι εκτάσεις και ανάγκη είχαν από εργατικά χέρια. Φέρνανε, λοιπόν, αραπάδες από την Αφρική, για δούλους, βέβαια (φώτο). Οι πολιτείες του Βορρά μειονεκτούσαν οικονομικά. Γιατί, λοιπόν, λένε οι Νότιοι, που ήταν Γάλλοι κυρίως κι άλλοι Ευρωπαίοι, να είμαστε ένα κράτος με τους Βόρειους; Δεν μας συμφέρει.

Από την άλλη, οι Βόρειοι που οι περισσότεροι ήταν Άγγλοι, δηλαδή καταγωγής Άγγλοι, είπαν στους Νότιους, πως δεν είναι… χριστιανικό να κρατάτε σκλάβους. Κι αν δεν συμφωνείτε θα πάρουμε τα όπλα να τους… ελευθερώσουμε. Τελικά, ο εμφύλιος ξεκίνησε με την εκλογή του Αβραάμ Λίνκολν (1809-1865) και τέλειωσε με νίκη των Βορείων. Σκοτώθηκαν συνολικά 600.000 στις μάχες, άλλοι 500.000 εκτός πολεμικών επεισοδίων, ενώ οι τραυματίες έφτασαν τις 900.000.

Σταμάτησε το καθεστώς της δουλείας των νέγρων με την ήττα των Νοτίων, οι πολιτείες των οποίων παρέμειναν στις ΗΠΑ.

Διαβαστε ακομα:

ΟΥΤΕ ΣΠΑΣΟΥΑΡ, ΟΥΤΕ ΤΑΤΟΥΑΖ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ