''ΤΣΟΒΟΛΑ, ΔΩΣΤΑ ΟΛΑ!'', Ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΛΑΙΚΙΣΜΟΣ

 

Προεκλογική συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ στο Περιστέρι, παραμονές εκλογών. Ομιλητής ο αρχιπαικταράς στο μπαλκόνι, ο showman της πολιτικής, ο ένας και μοναδικός μπροστά στα πλήθη Ανδρέας Παπανδρέου. Σε σύγκριση μαζί του έρχονται δεύτεροι και τρίτοι οι ροκ σταρ όταν δίνουν ανοικτές συναυλίες σε γήπεδα.

Σα σήμερα 20 Απριλίου, το 1989, ο αρχηγός της φυλής των πρασινοφρουρών Παπανδρέου από μικροφώνου πέταξε την αξέχαστη και θρυλική ατάκα που ξεσήκωσε τους χασισωμένους στην πλατεία οπαδούς του: ''Τσοβόλα, δώστ’ όλα!''.

Η αποκορύφωση, το πιο ξεδιάντροπο ξεβράκωμα λαϊκισμού που έγινε ποτέ στην Ιστορία, μάλιστα από τον ίδιον τον τότε πρωθυπουργό. Τι είπε ο παίκτης! Αυτό που δεν λέγεται. Που δεν διανοείται κανένας και να το σκεφτεί. Να προτρέψει δημόσια τον υπουργό οικονομικών να ανοίξει το συρτάρι και να μοιράσει ό,τι υπάρχει μέσα.

Τι θα πει ''Δώστα όλα''; Ο Τσοβόλας από τα ηρωικά Τζουμέρκα με το τσουλούφι στο μέτωπο, υπουργός από το 1985, φαίνεται ήταν διστακτικός, αλλά ο μεγάλος αρχηγός κουβαρντάς ο άνθρωπος, του λαού αγωνιστής, αποφάσισε να αδειάσει το δημόσιο ταμείο. Μα, το δημόσιο ταμείο ήταν άδειο! Γι’ αυτό, από τότε ακριβώς άρχισαν οι χοντροί δανεισμοί από το εξωτερικό.

Ρε, εγώ μιλάω, ο Ανδρέας,''Δώστα όλα, αράχνες έχει μέσα η κασέλα, ό,τι υπάρχει δώσ’ το, εκλογές έχουμε, στο φινάλε σε ποιους απευθυνόμαστε, σε ινδιάνους, σε φουκαράδες, όχι σε τίποτα σκεπτόμενους και πολιτικοποιημένους''.

Για την Ιστορία. Οκτώβριο του 1981 γίνεται για πρώτη φορά κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ και εφαρμόζει ''φιλολαϊκή'' οικονομική πολιτική, με αυξήσεις μισθών, επιδομάτων συντάξεων, κρατικοποιήσεις εταιρειών, που τελικά ζημίωσαν τον… λαό. Όλοι συμφωνούν πως η οικονομική κρίση στην Ελλάδα άρχισε ουσιαστικά το 1988-89, επί ΠΑΣΟΚ, που είχε εκλεγεί και το 1985. Στις εκλογές του Ιουνίου 1989, μετά το ''Τσοβόλα, δώστ’ όλα'', η ΝΔ του μακαρίτη Μητσοτάκη πήρε 44,5% έναντι 39,1% του Ανδρέα.

Διαβαστε ακομα:

ΠΟΤΕ ΘΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΤΑ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙΑ