ΚΑΙ ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΕΧΟΥΝ... ΠΑΤΡΙΔΑ, ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

 
Τα νησιά του συμπλέγματος Τζέρσεϋ βρίσκονται κάπου 20 μίλια από το λιμάνι του Σαν Μαλό της γαλλικής Βρετάνης και περίπου 140 χιλιόμετρα από τις βρετανικές ακτές. Η Ιστορία και η μοίρα τα έφτιαξαν με τέτοιο τρόπο ώστε τα νησάκια αυτά να ανήκουν στην κατηγορία των εξωχώριων κτήσεων της Αυτής Μεγαλειότητας και του Ηνωμένου Βασιλείου. Η τοπική κυβέρνηση είναι αυτόνομη αλλά αναφέρεται στο Λονδίνο.
Ο κόλπος του Σαν Μαλό ανέκαθεν ήταν το άνοιγμα της Γαλλίας προς την Μάγχη και τα βρετανικά νησιά. Παλιό πειρατικό λιμάνι, η πρώτη πόλη – Δημοκρατία της Γαλλίας (η δεύτερη ήταν το Στρασβούργο), το Σαν Μαλό το πρωί στους δρόμους μιλά γαλλικά και το βράδυ στις ταβέρνες του λιμανιού ακούς τους ψαράδες να αλληλοπειράζονται στα βρετoνικά, αυτήν την πανάρχαια γλώσσα των Κελτών.
Απέναντι, στην Ουαλία και την Ιρλανδία, κάποιοι άλλοι απόγονοι των Κελτών μιλούν τα δικά τους Gael, την παλιά την γλώσσα που οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν πριν φθάσουν οι Σάξονες, οι Βίκινγκ και οι Νορμανδοί. Με λίγα λόγια οι εντάσεις και οι συγκρούσεις, οι εθνοτικές διαφορές και τα συγκρουόμενα οικονομικά συμφέροντα ήταν πάντα στο προσκήνιο σε αυτές τις θάλασσες. Κάποτε όλα αυτά ηρέμησαν. 
 
Όταν η Μεγάλη Βρετανία έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μία πρόσκαιρη ηρεμία. Αμέσως μετά το BREXIT όλοι θυμήθηκαν πως και τα ψάρια της Μάγχης έχουν εθνικότητα και πως η τοπική θηριώδης πεσκανδρίτσα, ο τοπικός βακαλάος αλλά και το εντυπωσιακό Turbot διαθέτουν εθνικό διαβατήριο...
 
Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ στο ZOUGLA.GR