ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ ΣΤΟ ΚΟΛΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΑΟΥΣΒΙΤΣ

 

Είναι άτομα τα οποία - όταν αναφέρεσαι σ’ αυτά - από τον τάφο τους σε υποχρεώνουν να κάθεσαι προσοχή. Και να ζυγίζεις κάθε λέξη. Βίτολντ Πιλέτσκι. Υποκλίνεσαι στο μεγαλείο του. Πολωνός αξιωματικός του ιππικού. Το 1940 σκόπιμα αφέθηκε να συλληφθεί από τα κτήνη της χιτλερικής στρατιωτικής εξουσίας για να οργανώσει την αντίσταση μέσα στο Άουσβιτς. Μέσα στο γερμανικό κολαστήριο με σχεδόν ερασιτέχνες κομάντο να ξεσηκώσει τους κρατουμένους. Και να ενημερώνει την πολωνική αντίσταση.

Ο απόλυτα αντιστασιακός. Ο μέγας πατριώτης. Άνθρωπος του καθήκοντος. Με πλήρη συνείδηση αποστολής υπόδειγμα συνωμότη. Η δουλειά που έκανε ανεκτίμητη, αλλά δεν κατάφερε να σώσει ούτε εβραίους, ούτε συνεργάτες. Έμεινε, όμως, με χρυσά γράμματα η απίστευτη, η χωρίς προηγούμενο τόλμη του. Το επιχειρησιακό του σχέδιο μέσα στη φωλιά του λύκου. Ανάμεσα στα σαγώνια του καρχαρία.

Ο Πιλέτσκι γεννήθηκε Μάιο του 1901 και εκτελέστηκε ως… προδότης το 1948, σα σήμερα 25 Μαίου. Το δήθεν κομουνιστικό καθεστώς στην Πολωνία μετά τον πόλεμο συνέλαβε αυτόν τον μέγιστο άνθρωπο και μετά από στημένη δίκη τον καταδίκασε ως εχθρό του λαού. Ότι ήταν πράκτορας των καπιταλιστών.

Αποδείχθηκαν ψευδείς οι κατηγορίες σε βάρος ήρωα αλλά δεν υπήρξε μια συγγνώμην από τα ανθρωπάρια της γραφειοκρατικής επανάστασης. Το 2006 μετά θάνατο απενεμήθη στον Πιλέτσκι το πλέον τιμητικό παράσημο της Πολωνίας.

Στη φώτο, ο Βίτολντ Πιλέτσκι το 1931 στο γάμο του με την σύζυγο του Μαρία. Αθάνατος.

Διαβαστε ακομα:

 

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ 2021: ΑΝΟΙΞΑΜΕ ΚΑΙ ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ