ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΔΩΡΟ ΤΟΥ ΜΙΚΗ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟ ΚΚΕ

 
Αυτό που διέπραξε ο μέγας Μίκης Θεοδωράκης, ο αθάνατος Έλλην Μίκης Θεοράκης, να στείλει γράμμα πριν πεθάνει στον γραμματέα του ΚΚΕ, λειτουργεί ως ερώτημα. Ένα ευρύχωρο ερώτημα που χωράει αρκετές απαντήσεις. Γιατί, όχι; Ο καθένας έχει το δικαίμα να εξηγήσει την τελευταία επιθυμία του μεγάλου και τιμημένου νεκρού. Στο φινάλε, ο μουσικοσυνθέτης δεν αντιμετωπίζεται ιδιωτικά, προσωπικά, άλλωστε ούτε το ΚΚΕ είναι εκτός δημόσιου βίου.
Το πρώτο που θα αναρωτηθεί κανείς είναι γιατί ο ''ψηλός'', ο πανελλήνιος και παγκόσμιος Έλληνας ήθελε από το ΚΚΕ την ''αναγνώριση'' ότι υπήρξε κομουνιστής. Γιατί να πεθάνει με τη σφραγίδα του κόμματος; Ένος κόμματος, για να μη ξεχνιόμαστε, το οποίο ποτέ, μα ποτέ, δεν γούσταρε παρτίδες με το τεράστιο, το πολυεθνικό μέγεθος του καλλιτέχνη. 
Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία πως ο Μίκης σ' όλη τη ζωή του ήταν αριστερός, κομουνιστής αριστερός και μακριά από δογματισμούς και φανατισμούς. Και αν ένα κόμμα, αν κάποιοι επώνυμοι τον πολέμησαν με πάθος στα όρια της χυδαιότητας, αυτούς δεν θα τους βρει κανείς σε καμιά πολιτική παράταξη, παρά μόνο στο  ΚΚΕ. 
Επειδή ο Μίκης είναι μεγάλος, και γι' αυτό δεν κράτησε ''κακίες'', πάντα με χαμόγελο στο στόμα έλεγε αυτά που έλεγε για το ΚΚΕ. Για κάποιους από τους ιεραρχικά υψηλόβαθμους του ''ένα είναι το κόμμα''. Γεγονός, πάντως,είναι ότι στο βρώμικο και συνωμοτικό πόλεμο που δέχθηκε από τον Περισσό ο καλλιτέχνης έδειχνε... κατανόηση. 
Το πιο μεγάλο δώρο που έγινε στο ΚΚΕ είναι η επιστολή Θεοδωράκη πριν από το θάνατο του στον κύριο τίποτα Κουτσούμπα. Αλλοίμονο και να συγκρίνουμε Έβερεστ με αμμόλοφους που τους στήνουν και τους διαλύουν οι άνεμοι. Μέγιστη, ατέλειωτη τιμή για πάρτη του ΚΚΕ η επιστολή Μίκη, με την οποία ο καλλιτέχνης - με μια κουβέντα- λέει ότι κομουνισμός στην Ελλάδα σημαίνει ΚΚΕ. Και ότι στον τόπο μας δεν νοείται να είναι κανείς κομουνιστής αν δεν οργανώνεται στο ΚΚΕ. 
Ο Μίκης, όμως, δεν ήταν οργανωμένος στο ΚΚΕ. Παρά την επιθυμία του! Ο Μίκης ήθελε κάθε πολιτική του δραστηριότητα να είχε την ευλογία του ΚΚΕ. Αυτό δεν συνλέβη ποτέ. Ξεκάθαρα ο Μίκης ήταν ξένο σώμα για τους επαγγελματίες υπαλλήλους του γραφειοκρατικού και ξυνισμένου ΚΚΕ.
Δώρον άδωρον για το ένα το κόμμα η επιστολή Θεοδωράκη, ισάξια με δέκα Νομπέλ, είκοσι Όσκαρ και 257 βραβεία Λένιν. Και δεν γουστάρει το ΚΚΕ και είναι ανίκανο να αξιοποιήσει, να εκμεταλευτεί επικοινωνιακά όλο το πακέτο Θεοδωράκης. 
Επιστροφή στο ερώτημα. Στην έκπληξη, ακόμα και για τους πιο στενούς συνεργάτες του Μίκη, να στείλει επιστολή στον... Κουτσούμπα. Μήπως ο Θεοδωράκης έστειλε την επιστολή για να εκθέσει το ΚΚΕ; Γνώριζε ο καλλιτέχνης ποιο είναι το ΚΚΕ, δηλαδή την απολιθωματική του ύπαρξη και ότι στις μεταθανάτιες εκδηλώσεις το ένα το κόμμα θα είναι ο φτωχός συγγενής. Και ότι θα θρηνήσει ''από υποχρέωση'' διότι δεν είναι ''δικός του'' ο μονάκριβος νεκρός.
Όσο και να έχει λογική μια τέτοια ερμηνεία δεν ισχύει. Ο Μίκης, ένα μεγάλο παιδί, με άδολη καρδιά, έκανε μια ακόμα, την τελευταία άσφαιρη πολιτική του κίνηση. Την εννοεί την πράξη της αποστολής της επιστολής στο ΚΚΕ.
Διαβαστε ακομα:

Ο ΝΑΥΑΡΧΟΣ ΕΧΕΙ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΕ ΣΥΡΙΖΑ