ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ ΜΕ ΦΟΥΣΤΑ ΜΙΝΙ ΚΑΙ ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΑΡΤΑ ΣΤΟ ΣΕΞ

 
από τον στήβεν αβραμίδη 
 
Ακτινογραφία του λεγόμενου ''κρατικού μηχανισμού'' ο οποίος λειτουργεί για να υπηρετεί την πελατειακή σκοπιμότητα των κομμάτων κι όχι την αληθινή εθνική οικονομία είναι το κείμενο του Στήβεν Αβραμίδη.  Γράφτηκε πριν 13 χρόνια και φωτογραφίζει και τη σημερινή πραγματικότητα.
 
 από τον στήβεν αβραμίδη 

Ο υπουργός οικονομικών διάβασε την έκθεση της ευρωπαϊκής ένωσης για την οικονομία της Ελλάδας: Το 80% του μαύρου χρήματος παράγεται στο δημόσιο τομέα. Η Ελλάδα είναι το πιο διεφθαρμένο κράτος όσον αφορά τον κρατικό μηχανισμό της. Οι δημόσιες δαπάνες είναι ανεξέλεγκτες και υπερβολικές. Το κράτος θα μπορούσε να δουλεύει με τους μισούς υπαλλήλους. Πτώση κατά 65% σημειώνουν οι ξένες επενδύσεις στη χώρα μας γι' αυτούς ακριβώς τους λόγους, αλλά και της σκόπιμης ύπαρξης γραφειοκρατίας ώστε οι δημόσιοι υπάλληλοι να κονομάνε μαύρα. 

Ο λογιστής κούνησε το κεφάλι του πάνω κάτω, σούφρωσε το σαγόνι του και δειλά τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό. Εκείνος του είπε ότι ιστορία έχει σπουδάσει, δεν σκαμπάζει από οικονομικά, και ότι τον εμπιστεύεται πλήρως. Του είπε και κάτι άλλο, χαμηλώνοντας τη φωνή του, από το φόβο των υποκλοπών των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων. Γάτα ο πρωθυπουργός. Είπαμε, ιστορία έχει σπουδάσει. Από ηλεκτρονικά δεν ξέρει. Πως να είναι σίγουρος ότι καθάρισαν τα δίκτυα; Γιατί… αν μιλάς σιγά δεν ακούγεσαι; Είπαμε, δεν ξέρει ηλεκτρονικά.

Τι άλλο είπε στον οικονομολόγο; Ότι οι εκλογές δεν πρέπει να χαθούν. Και έκλεισε το τηλέφωνο. Ο σεφ της οικονομίας, το σαγόνι σε άλλο μορφασμό, αυτόν της πεισματωμένης αποφασιστικότητας, πήρε τη στρατηγική του απόφαση. Η φοροδιαφυγή οφείλεται στους ελευθέρους επαγγελματίες κι αυτούς θα κυνηγήσει. Αεί στο διάολο πια με τους ελεύθερους. Αλλιώς έπρεπε να τους λένε κανονικά. Στην Ελλάδα είμαστε. Ασύδοτους επαγγελματίες έπρεπε να τους αποκαλούν.

Σκέφτηκε ο ταμίας. Δεν πάει να λέει η ευρωπαϊκή ζώνη ό,τι θέλει; Που να ξέρουν οι κουτόφραγκοι; Τα πράγματα είναι απλά. Ποιος παράγει το χρήμα στην Ελλάδα; Ο ιδιωτικός ή ο δημόσιος τομέας; Ο ελεύθερος επαγγελματίας που κινεί την οικονομία ή ο τύπος που κολλάει σφραγίδες στο ταχυδρομείο και στο υπουργείο; Απλούστατη η απάντηση που την ξέρει κι ο υπουργός που σπούδασε οικονομία, ξέρω ‘γω, στο Harvard και τα δίδασκε και στην Πάντειο. Δεν σπούδασε βοτανική για να μπορεί να αντιληφθεί ότι στο άρρωστο δένδρο, η θεραπεία ξεκινάει από τις ρίζες, όχι από τα πράσινα κλαδιά του.

Τι θέλω να πω; Ότι στον ελεύθερο επαγγελματία κάνεις και λίγο τα στραβά μάτια, αν ενδιαφέρεσαι για ανάπτυξη. Κακώς, βέβαια, αλλά αφού έτσι κινείται η χώρα; Στον τεμπελχανά του δημοσίου τομέα που είναι περιττός, που ταλαιπωρεί, αργοπορεί και εκβιάζει τον ιδιώτη για να πάρει το γρηγορόσημο, τι κάνεις; Και το μισθό του παίρνει και το μαύρο χρήμα του, ανάλογα με τη θέση του. Γι’ αυτό το μαύρο χρήμα, για το οποίο μιλάει η Ευρώπη, τι θα κάνεις; Έχεις σκεφθεί; Σιγά να μη σκεφθείς, αφού και εσύ δημόσιος υπάλληλος είσαι, και κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει.

Πάντως, αν αυτό που έχει η Ελλάδα είναι ελεύθερη οικονομία, τότε εγώ είμαι αρβανίτης με φούστα μίνι σε εποχή που απαγορεύεται το σεξ. Κι αυτό όμως είναι λογικό. Με το 70% του εργατικού δυναμικού διορισμένο στο δημόσιο τομέα, τι ελεύθερη οικονομία υπάρχει; Light παραπέτασμα υπάρχει και τρεις δημόσιοι υπάλληλοι για έναν ιδιώτη. Και κράτος χωρίς μέλλον, όσο ο κάθε πολιτικός ενδιαφέρεται μόνο για τη σύνταξή του.

Πως έγινε η πολιτική! Αντί να είναι λειτούργημα, έγινε επάγγελμα πια. Σίγουρο, χωρίς ρίσκο. Α ρε, Πομπιντού τα είπες: “Εθνικό κεφάλαιο είναι ο πολιτικός που θέτει τις υπηρεσίες του στη διάθεση της χώρας. Πολιτικός είναι αυτός που χρησιμοποιεί το εθνικό κεφάλαιο για την πάρτη του”.

Και διότι ο πρωθυπουργός, που τυχαία είναι σήμερα ο Καραμανλής - ο οποιοσδήποτε τα ίδια θα έλεγε- όταν χαμηλώνει τη φωνή και λέει ότι ο στόχος μας είναι να ξανακερδίσουμε τις εκλογές, λέει το εξής: “Λογιστή, θέλουμε λεφτά, για να διορίσουμε κι άλλους δικούς μας. Τον δημόσιο τομέα ελέγχουμε, όχι τον ιδιωτικό. Η βάση μας είναι οι τεμπέληδες. Μην κάνεις καμία μαλακία κι απολύσεις τους άχρηστους. Μην κάνεις καμία μπαρούφα και περικόψεις δημόσιες δαπάνες. Πες λοιπόν κάτι που θα ικανοποιήσει το δημόσιο τομέα. Αν ξεσκίσεις τον ιδιωτικό τομέα τόσο περισσότεροι δημόσιοι υπάλληλοι θα μας ψηφίσουν. Και συ υπουργός δεν θέλεις να είσαι μια ζωή; Γκέγκε; Τα έχουμε πει στη Ρηγίλλης πριν εκλεγούμε. Σάμπως τα ίδια δε λένε κι άλλοι στη Χαρ. Τρικούπη; Χέστη να την Ευρώπη. Όσο υπάρχει ισότητα ψήφου, δεν φοβόμαστε τίποτα. Δημόσιο, ρε: Η δύναμη του κόμματος”.
 
Δηλαδή τις μίζες της SIEMENS ποιοι τις πήραν; Ιδιώτες; Γιατί μόνιμα για κάθε δημόσιο έργο ο προϋπολογισμός πολλαπλασιάζεται επί τρεις ή τέσσερις φορές; Οι άσχετοι είστε λοιπόν περί των οικονομικών και πρέπει να πάτε να αρμέγετε αγελάδες, ή είστε στις θέσεις αυτές για να εξασφαλίστε μέχρι και τα τρισέγγονα σας. Και στα τέτοια σας η χώρα.
 
Και στα τέτοια σας κυρίως ο ελεύθερος επαγγελματίας. Αυτός θα δουλέψει πιο σκληρά για να τη βγάλει, αφού και οι επιλογές στη ψήφο του είναι ή ελεύθερη οικονομία από τη μια ή από την άλλη είτε σοσιαλισμός και κομουνισμός, και ακροδεξιά. Και ξέρετε καλά ο ελεύθερος τι ψηφίζει. Μια χαρά τα έχετε ασφαλίσει από παντού.
 
Το κείμενο του Στήβεν δημοσιεύτηκε στον ''ΦΙΛΑΘΛΟ'' στις 20 Σεπτεμβρίου 2008. 

Διαβαστε ακομα:

ΤΟ ΑΛΟΓΟ ΔΕΝ ΠΑΤΗΣΕ ΧΩΜΑ, ΜΟΝΟ ΚΟΥΦΑΡΙΑ ΣΦΑΓΜΕΝΩΝ