Τ' ΑΠΑΥΤΟ ΜΟΥ ΝΑ ’Ν ΚΑΛΑ ΚΙ ΑΣ ΨΟΦΗΣΟΥΝ ΧΙΛΙΑ ΑΡΝΙΑ

 
γράφει ο Φωστήρας
 
Μαθαίνω ότι ο Τζόκοβιτς παραδέχθηκε ο ίδιος στο Τριμελές Εφετείο της Μελβούρνης, που συνεδρίασε για να εξετάσει το αίτημα του για χορήγηση άδειας διαμονής, ότι δεν είχε νοσήσει στις 15 Δεκεμβρίου 2021, όπως αρχικά είχε ισχυριστεί μέσω των δικηγόρων του στο δικαστήριο για την ακύρωση της βίζας του, αλλά αργότερα. Ότι δεν είχε τηρήσει καμία καραντίνα. Ότι πριν πετάξει για Μελβούρνη είχε περάσει και από Ισπανία. Ότι το απέκρυψε στο ταξιδιωτικό έγγραφο που συμπλήρωσε για να πάρει βίζα καθώς και ότι οι δηλώσεις κατά την συμπλήρωση και υποβολή του ήταν ανακριβείς, ήτοι ψευδείς. Αλλά ότι δεν το είχε συμπληρώσει αυτός αλλά κάποιος από την συνοδεία του.

Προσπαθώ να κάνω προσομοίωση και να έλθω στη θέση των Αυστραλών Εφετών δικαστών την ώρα που ακούγανε αυτές τις τρίχες. Σε ένα κράτος που κατά τη διάρκεια του 2021 ήταν 260 ημέρες σε καραντίνα. Στην Ελλάδα βέβαια έχουμε συνηθίσει στα ακροατήρια να ακούμε ακόμα χειρότερες παπάτζες. Όπως π.χ. ότι «χάσαμε τα ταξιδιωτικά μας έγγραφα». Όλοι μαζί. Αλλά κανένας δεν έχασε τα i-phone 13. Όμως εκεί δικάζουνε Δικαστήρια της Αυστραλιανής Κοινοπολιτείας, όπως είναι ο επίσημος τίτλος του μεγαλύτερου κράτους της Ωκεανίας. Έχουμε ιδέα τι σημαίνει στην Αγγλοσαξονική παράδοση η έννοια “Commonwealth” ; 

Ο όρος έχει τις ρίζες του στην περίοδο διακυβέρνησης στην Βρετανία μεταξύ της εκτέλεσης του Καρόλου του Α' το 1649 μέχρι την άνοδο στο θρόνο του Καρόλου του Β΄ το 1660. Ακολούθως καθιερώθηκε ως ονομασία της Βρετανικής Κοινοπολιτείας και σήμερα Κοινοπολιτείας των Εθνών, διεθνώς γνωστής απλά ως «Κοινοπολιτείας», η οποία είναι μία ελεύθερη ένωση ανεξάρτητων κρατών, τα οποία είναι πρώην αποικίες της Βρετανικής Αυτοκρατορίας.  

Ξέρετε τι σημαίνει η λέξη καθαυτή; ΚΟΙΝΟ ΚΑΛΟ. Κουβέντα κι έννοια βαριά κι ασήκωτη στις αγγλοσαξονικές κοινότητες. Πρόκειται για τον θεμέλιο λίθο της οργάνωσης και του χτισίματος των κοινωνιών τους. Και τον συνεκτικό ιστό των πολιτών σε ένα κράτος, που αντιλαμβάνεται την πρόοδο και ευημερία του καθενός ως πρώτη του ευθύνη και προτεραιότητα. Ως εκ τούτου, η θεσμοθέτηση υποχρεώσεων γίνεται αντιληπτή από τον καθένα ως αποσκοπούσα σε αυτόν τον στόχο και η υποχρέωση σεβασμού και πειθαρχίας είναι αυτονόητη. Στην ουσία δεν επιβάλλεται. Εφαρμόζεται. Σε μία αμφίδρομη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ κρατικής εξουσίας και πολιτών. Η ψευδής δήλωση σε ένα τέτοιο κρατικό μηχανισμό από υπήκοο πολίτη σε δημόσια αρχή του δεν είναι απλά ποινικό αδίκημα. Είναι ΑΔΙΑΝΟΗΤΗ.

Ξέρετε, εμείς είμαστε μαθημένοι στο ανάποδο. Στην οθωμανική διοίκηση που γνωρίσαμε στο πετσί μας για 400 χρόνια ίσχυε «τ’ απαυτό μου να’ ν καλά κι ας ψοφήσουν χίλια αρνιά». Η δε ψευδής δήλωση είναι ΑΥΤΟΝΟΗΤΗ. Μία από τις μεγαλύτερες ατάκες της περασμένης χιλιετίας ήταν «Στην Ελλάδα ότι δηλώσεις είσαι».

Και καθιερώσαμε μεταξύ μας την έκφραση «αμερικανάκια» για όσους ξένους καλόπιστα να δέχονται τα φούμαρα που τους πουλάμε ως αληθείς δηλώσεις.

Τελικά, κάποιος πρέπει να σφύριξε στον Σέρβο ότι «κοίταξε να δεις, εδώ δεν είναι Βαλκάνια, πρόσεξε γιατί θα ξαναμπείς στη χώρα όταν ο ήλιος βγάλει κέρατα» και ο Τζόκοβιτς αναγνώρισε το λάθος του στο δικαστήριο και ζήτησε δημόσια συγγνώμη μπας και γλυτώσει την τριετή απαγόρευση εισόδου. Για εμάς εδώ βέβαια παραμένει παρτιζάνος. Βγάλε τώρα συμπέρασμα.   

Διαβαστε ακομα:

ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΗΡΩΙΚΟΥ 1821 Ο ΠΡΩΤΟΣ ΕΜΦΥΛΙΟΣ!