Ο ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ ΒΑΡΚΙΖΑΣ

 
Ποια ήταν η θέση του αρχηγού της ένοπλης αντίστασης στον ξένο κατακτητή την περίοδο της γερμανικής κατοχής; Του Άρη Βελουχιώτη, αυτός ήταν ο αρχηγός. Ο συγγραφέας Διονύσης Χαριτόπουλος, η πλέον καθαρή, αντικειμενική και αξιόπιστη φωνή για το αντάρτικο του 1941-45, στο νέο του έργο, το βιβλίο ΟΙ ΑΤΑΚΤΟΙ (εκδόσεις Τόπος, τηλ. 210.8222.835) γράφει επί λέξει:
Ο Άρης Βελουχιώτης πίστευε ότι θα μπορούσαμε να πετύχουμε μια αξιοπρεπή συμφωνία που θα εξασφάλιζε τη Δημοκρατία στον τόπο μας και την ασφαλή επιστροφή των αντιστασιακών στις εστίες τους. Γι αυτό απέρριπτε τη Συμφωνία της Βάρκιζας:
''Είναι πέρα για πέρα προδοτική, πρόδωσε τον αγώνα, πρόδωσε τον λαό. Με τη Βάρκιζα αμνηστεύεται η ηγεσία, Σιάντος, Ιωαννίδης και όλοι οι άλλοι, και μένει υπόδικος ο λαός, ο Εαμίτης, ο Ελασίτης, ο κομουνιστής, ακόμα και ο υπεύθυνος των ζώων''.
Δεν ήξερε ο Άρης, δεν μπορούσε να ξέρει, πόσο κοντά στην πραγματικότητα ήταν τα λόγια του. Επειδή το κατάπτυστο ''μυστικό πρωτόκολλο'' ασυλίας 50 μελών της καθοδήγησης κρατήθηκε εφτασφράγιστο μυστικό από τους απλούς αγωνιστές.
(Στη φώτο, τα όπλα που παρέδωσαν οι αντάρτες, με τη Συμφωνία της Βάρκιζας)
Διαβαστε ακομα:

ΑΔΕΛΦΑΚΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ, ΑΛΛΑ ΠΑΝΕ ΠΑΚΕΤΟ ΜΑΖΙ