ΟΤΑΝ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΚΑΝΕ ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ ΑΠΟ ΑΓΓΛΙΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

 

Τελειώνει ο Β΄ παγκόσμιος πόλεμος και η Αμερική έχει τις μικρότερες απώλειες από τους συμμάχους που νίκησαν τον Χίτλερ. Όχι μόνο σε φαντάρους απώλειες. Οι χώρες της Ευρώπης βγήκαν σχεδόν κατεστραμμένες από τον πόλεμο, σ΄ ένα κόσμο που χωρίστηκε στα δυο. Στη Δύση με το κουμάντο των ΗΠΑ, το νέο αφεντικό στον πλανήτη, και από την άλλη πλευρά την κομουνιστική Σοβιετική Ένωση,

Συνέβη και το άλλο με τη συντριβή της ναζιστικής Γερμανίας. Διχοτομήθηκε στα δυο η Ευρώπη. Πολιτικά, οικονομικά, πολιτιστικά, κοινωνικά. Από τη μια η δυτική Ευρώπη, από την άλλη οι χώρες- δορυφόροι της ΕΣΣΔ, αυτές στην ανατολική Ευρώπη.

Οι ΗΠΑ έχουν τα λεφτά και βέβαια την επιθυμία να αναλάβουν… ευθύνες και… υποχρεώσεις αυτοκρατορίας. Πλανηταρχίας. Έτσι αποφασίζουν να βοηθήσουν την οικονομική ανάπτυξη στις ευρωπαϊκές χώρες, και να περιορίσουν τη σοβιετική επιρροή. Το Φεβρουάριο του 1947 η Αγγλία εγκαταλείπει την κηδεμονία της Ελλάδος και την παραδίδει στη… φροντίδα των ΗΠΑ.

Σημειώνουμε ότι μεταπολεμικά το κομουνιστικό κόμμα είναι πολύ δυνατό στην Ιταλία και την Γαλλία. Και στην Ελλάδα καλά κρατάει ο εμφύλιος, των ''αριστερών'' φιλοσοβιετικών και των ''δεξιών'' φιλοβρετανών. Το 1947, σα σήμερα 12 Μαρτίου, ανακοινώνεται το περιβόητο Δόγμα Τρούμαν. Η αμερικάνικη οικονομική βοήθεια σε Ελλάδα, Τουρκία, Ισπανία, Ιταλία κι άλλες χώρες της δυτικής Ευρώπης.

Ένα φτωχόπαιδο (φώτο), που σπούδασε νομικά σε νυχτερινή σχολή ήταν ο γραφικός Χάρυ Τρούμαν (1884 -1972), πρόεδρος των ΗΠΑ. Αυτός που έδωσε την εντολή να ρίξουν ατομική βόμβα στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Και επί δικής του προεδρίας έγινε το... αμυντικό ΝΑΤΟ.  

Διαβαστε ακοιμα:

ΚΟΥΒΑΛΑΜΕ ΓΟΝΙΔΙΟ ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΙΧΑΣΜΟΥ...