ΔΕΞΙΟΙ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΟΥΣ

 

Είναι κομουνιστής. Μαγκιά του. Το αυτό αν είναι δεξιός. Καπιταλιστής. Αναρχικός. Ευρωπαϊστής. Δικαίωμα του καθενός να ορίζει την ένταξή του, την ιδεολογία του, την όποια μαλακία τον έχει βαρέσει. Αυτό είναι δημοκρατία, άλλωστε. Ο καθένας να δηλώνει ό τι θέλει. Να νομίζει ότι οι δικές του θέσεις είναι οι σωστές. 

Παρακάτω. Αφού ο έτσι είναι κάπου τοποθετημένος, δεξιά, κεντροδεξιά, κεντροαριστερά, αριστερά, ακροαριστερά, πισώπλατα, βορειοανατολικά, ξώφαλτσα, εναέρια, υπόγεια, περπατά με ψηλά στο κεφάλι, με βήμα σημειωτόν, με κωλοτούμπες, εμένα που ανήκω σ' άλλο χώρο, γιατί μου ζαλίζει τον έρωτα;

Παγκόσμια αποκλειστικότητα. Ποτέ άλλοτε από την εποχή του Ξέρξη και του Αρταξέρξη, του Σωκράτους και του Πλάτωνος, δεν έχει θιγεί τούτο. Ποιο; Εδώ είμαστε.

Είμαι αριστερός. Γιατί ο δεξιός απευθύνεται σε μένα; Αυτό κουβεντιάζουμε. Την προσπάθεια του άλφα κομματικού να πείσει εμένα άλλου κομματικού ή ιδεολογικού προσανατολισμού, και παραμονές των εκλογών τα δίνει όλα να με κερδίσει το δικό του κόμμα. Γιατί ο συριζαίος ασχολείται με τον δεξιό. Γιατί ο νεοδημοκράτης κάνει προπαγάνδα σε αριστερό ακροατήριο. Δεν το καταλαβαίνω αυτό. Κι αν το καταλάβω, τότε θα μιλήσω για τυχοδιωκτισμό. Έτσι είναι.

Εγώ, κύριε, λαμβάνω υπ' όψιν μου αυτό που είσαι, ό,τι είσαι. Εσύ γιατί δεν με σέβεσαι; Έχουμε διαφορετικά πιστεύω, φρονήματα, ιδέες, απόψεις. Τι, δηλαδή; Με ζυγίζεις για άτομο της πλάκας, που δεν ξέρω τι ψηφίζω, γιατί είμαι μ' αυτό ή το άλλο κόμμα. Ή, εννοείς πως δεν έχει σημασία τι είμαι εγώ, τι είσαι εσύ, άρα δώσε μου τη ψήφο σου, άσχετα ποιος είμαι εγώ, ποιος είσαι εσύ.
Δεν είναι νίκη της αριστεράς να ψηφίσει περιστασιακά για πάρτη της ένας συνειδητοποιημένος δεξιός. Και δεν είναι τιμητικό για το ΚΚΕ π.χ. μια φορά στην κάλπη να το προτιμήσει ένας ψηφοφόρος που αύριο πάλι θα ξαναψηφίσει δεξιά. Το ίδιο και η δεξιά, δεν κερδίζει κάτι επειδή κατάφερε να τουμπάρει έναν παραδοσιακό αριστερό.
Όλη αυτή η ιστορία παίζει σε επίπεδο πεζοδρομίου. Και στους δρόμους με τις συγκεντρώσεις στο δρόμο, τις αφίσες, τα συνθήματα στον αέρα και ό,τι κάτσει. Και με τις πάρλες στα παράθυρα. Κι αυτό πεζοδρόμιο είναι, άσχετα αν γίνεται στο γήπεδο των καναλιών.
Διαβαστε ακομα:

ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ H ΑΛΗΘΕΙΑ, ΦΑΝΕΡΑ ΚΑΙ ΚΡΥΦΑ