ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ '21 ΠΟΛΕΜΗΣΑΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ.... ΧΡΥΣΟΒΟΥΛΛΑ

 
Πολυπαιγμένο το σκάνδαλο που πέρασε στην Ιστορία και ξεχάστηκε. Σκάνδαλο, που κι αυτό δεν αποδείχτηκε σκάνδαλο. Λέω για τις ανταλλαγές της γης ανάμεσα στην κυβέρνηση του αθώου Κώστα Καραμανλή και του ενόχου Εφραίμ, ηγούμενου της Μονής Βατοπεδίου. Μια ακόμα ιστορία σχετικά με την εκκλησιαστική, τη μοναστηριακή περιουσία, που ξεκίνησε από την πρώτη κιόλας μέρα που οργανώθηκε το μαγαζί του χριστιανισμού. Ό,τι λέμε.

Δικιά μου είναι η λίμνη Βιστωνίδας, υποστήριζε ο άγιος της μονής Βατοπεδίου, ο Εφραίμ. Δικός μου και τούτος ο λόφος, κι εκείνος ο βάλτος. Από πού και ως πού; Έχω χρυσόβουλλο, έλεγε ο ηγούμενος. Επίσημο παραχωρητήριο γης. Κανονικό τίτλο ιδιοκτησίας. Μιλάμε για αυτοκρατορικό χρυσόβουλλο.

Πριν συνεχίσω, προειδοποιώ άπαντες να κάτσουν καλά. Να στηριχτούν από κάπου, μην είναι όρθιοι. Μη μου πάθουν κάτι όταν διαβάσουν τη συνέχεια, μέρα που ε'ίναι σήμερα, 25η Μαρτίου. Λοιπόν.

Γίνεται η επανάσταση του 1821, διώχνεται ο Τούρκος, ιδρύεται το κράτος της ελεύθερης Ελλάδος και, αν είναι δυνατον η πρώτη, ναι Η ΠΡΩΤΗ επίσημη κρατική πράξη της Ελλάδος ήταν να αναγνωρίσει το... χρυσόβουλλο.

Τι είναι αυτό; Το χρυσόβουλλο είναι ένα κωλόχαρτο. Ένα έγγραφο με τη χρυσή βούλα του αυτοκράτορα του Βυζαντίου είναι. Φοβερά πράγματα. Παπάδες και καλόγεροι γινόντουσαν διαχειριστές γης και με την άδεια του αυτοκράτορα του Βυζαντίου εισέπρατταν φόρους από τους αγρότες. Κι αυτό το προνομιακό καθεστώς για πάρτη των ρασοφόρων ήταν το πρώτο, ναι ΤΟ ΠΡΩΤΟ που ενδιαφέρθηκε να κατοχυρώσει η επαναστατημένη, η ελευθερωμένη από τον οθωμανό Ελλάδα.

Βλέπεις και σήμερα στο πρόσωπο του δεσπότη την αύρα της εξουσίας. Ότι κι αυτός δικαιούται μερίδιο στις αποφάσεις. Επειδή αισθάνεται κληρονομικός ιδιοκτήτης προνομίων και απαιτήσεων από το κράτος. Και γης, εδώ στην Ελλάδα και εκτός χώρας. Ακίνητα, χωράφια, βουνά, λίμνες, εκτάσεις απέραντες. Ό,τι λέμε. Μιλάμε για χρυσόβουλλα, όχι για παραμύθια.

Ο αυτοκράτωρ του Βυζαντίου παραχωρούσε π.χ. ένα δάσος, ένα ποτάμι, μια παραλία σε μια μονή του Άγιου Όρους, σε κάποιον εκκλησιαστικό ιεράρχη. Με το κωλόχαρτο. Με το χρυσόβουλλο, την περγαμηνή όπου όλα ήταν γραμμένα μέσα. Δηλαδή; Ότι αυτό είναι δικό σου, άγιε ηγούμενε, για τόσα χρόνια. Και άρα ο ηγούμενος ή ο μητροπολίτης με την εξουσιοδότησή π.χ. του Ιωάννου Τσιμισκή, και για λογαριασμό της αυτοκρατορίας, εισέπραττε τους φόρους από τον λαό. .

Διαβαστε ακομα:

ΑΣ ΡΥΘΜΙΣΟΥΝ ΤΑ ΡΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥΣ, ΠΑΝΕ ΜΙΑ ΧΙΛΙΕΤΙΑ ΠΙΣΩ