ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΕΓΡΑΨΕ ΤΟΝ ΥΜΝΟ ΤΗΣ... ΧΟΥΝΤΑΣ

 
Με το χαμόγελο στα χείλη,
πάν’ οι φαντάροι μας μπροστά
και γίνανε οι Ιταλοί ρεζίλι,
γιατ’ η καρδιά τους δεν βαστά.
Έτσι ξεκινούσε το τραγούδι του 1940 με τη φωνή του Νίκου Γούναρη,σε στίχους του Γιώργου Οικονομίδη, του ''κονφερανσιέ''. Μεγάλο όνομα, πασίγνωστος στην μεταπολεμική Ελλάδα και μέχρι τη δικτατορία. Ο πρώτος άνθρωπος, στα χρόνια που ακόμα δεν υπήρχε τηλεόραση. από το κρατικό ραδιόφωνο έκανε εκπομπές για τα ''Νέα Ταλέντα'' στο τραγούδι. Κάθε Κυριακή στις 12 το μεσημέρι αυτός, ο Οικονομίδης, ο ''Φίλοι μου αγαπημένοι'' παρουσίαζε τη σχετικό πρόγραμμα, και απ' εκεί βγήκαν Νάνα Μούσχουρη, Χάρυ Κλυν, Γιάννης Βογιατζής κ.α.. Στη φώτο του 1958 ο Οικονομίδης με τον άγνωστο νεαρό Χάρυ Κλύν όταν εμφανίστηκε στα Νέα Ταλέντα.
Η Ελλάδα δέχεται την επίθεση της Ιταλίας και ο Οικονομίδης πάνω στη μουσική ιταλικού τραγουδιού γράφει τους στίχους:
  
Κορόιδο Μουσολίνι,

κανείς σας δε θα μείνει,
εσύ και η Ιταλία,
η πατρίδα σου η γελοία,
τρέμετε όλοι το χακί.

Ο Γιώργος Οικονομίδης το 1958 έγραψε τους στίχους στον ''ύμνο'' του Παναθηναϊκού και το 1967 τον ''ύμνο'' της 21ης Απριλίου, σε πρώτη εκτέλεση με τον Φώτη Δήμα. Ο ''ύμνος'' της χούντας παρουσιάστηκε στο μπουζουξήδικο κέντρο Τα Δειλινά στις 13 Ιουλίου 1967 από την Βίκυ Μοσχολιού και τον Γρηγόρη Μπιθικώτση. Χουντικός, λοιπόν, ο ''εθνικός κονφερασιέ'', ο οποίος διοργάνωσε και παρουσίαζε τις άθλιες ''ολυμπιάδες τραγουδιου'' στο Παναθηναϊκό Στάδιο και με τη συμμετοχή ξένων τραγουδιστών.
Η κόρη του Οικονομίδη λέει ότι ο πατέρας της ήταν κομουνιστής, μάλιστα σταλινικός, ότι προερχόταν από αριστερή οικογένεια, ότι στη διάρκεια της δικτατορίας έκρυβε αριστερούς αντιστασιακούς. Ο Οικονομίδης γεννήθηκε το 1916, παντρεύτηκε την κόρη της ''σεσημασμένης'' αριστερής, ηθοποιού Νίτσας Τσαγανέα, Η ζωή του έγινε δύσκολη μετά τη δικτατορία, τον αποδοκίμαζαν, μέχρι που τον γιαούρτωσαν κάτι παλιόπαιδα λόγω της ταύτισης του με το καθεστώς των συνταγματαρχών. Δεν άντεξε και πήδησε από το πέμπτο όροφο, αλλά σώθηκε διότι τον γλύτωσε η τέντα προηγούμενου ορόφου. Πέθανε το 1985, σα σήμερα 22 Απριλίου.  
Διαβαστε ακομα:

ΤΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΜΕ ΤΑ ΞΥΛΙΝΑ ΣΠΑΘΑΚΙΑ