Η ΙΜΕΛΝΤΑ ΔΕΝ ΦΕΡΝΕΙ ΜΟΝΟ ΣΕ... ΦΙΛΙΠΙΝΕΖΑ

 
Το λέει κανείς αν γνωρίζει τη ζωή της Φιλιπινέζας Ιμέλντα Μάρκος. Πως οι αρχαίοι τραγικοί ποιητές, οι δραματουργοί, αλλά και οι συγγραφείς μυθιστορημάτων, δεν θα έγραφαν τα αριστουργήματά τους, που αντέχουν αιώνες, αν δεν υπήρχαν άνθρωποι σαν κι αυτή την απίστευτη γυναίκα, για την οποία ό, τι και να πεις, όπως και να την χαρακτηρίσεις είναι λίγο.
Η Ιμέλντα βρίσκεται ακόμα στη ζωή κι είναι αληθινή, όχι ηρωίδα της φαντασίας. Δεν είναι κατασκεύασμα στα μέτρα ενός δράματος, μιας σάτιρας, προκειμένου λογοτεχνικά να εξυπηρετήσει εκείνο που ο συγγραφέας θέλει να αναδείξει στην αιωνιότητα της ανθρώπινης ψυχής, της ανθρώπινης συμπεριφοράς.
Στα 25 της χρόνια παντρεύεται ένα κάθαρμα, και μετά από δέκα χρόνια ο σύζυγός της γίνεται εκλεγμένος πρόεδρος στις Φιλιπίνες. Γρήγορα εξελίχθηκε σε δικτάτορα ο Φερδινάνδος Μάρκος. Η Ιμέλντα τσακώνει τον μαλάκα μ' ένα πουτανάκι του θεάτρου και τον κάνει πέρα. Τέλειωσες, του λέει, από δω και πέρα αναλαμβάνω εγώ τη δουλειά, εσύ θα παίζεις το ρόλο της γλάστρας.
Όταν λέμε διεφθαρμένος πολιτικός, μιλάμε για την Ιμέλντα, έως τον υπέρτατο βαθμό των οικονομικών σκανδάλων. Ασυναγώνιστη επιδειξιομανής. Μετακινείται με ιδιόκτητο Boeing 747, την ακολουθούν ένα τάγμα μπράβων και μια διμοιρία κυριών επί των τιμών. Τα κοσμηματοπωλεία της Νέας Υόρκης δεν έχουν ματαδεί πιο σπάταλη. Κάθε φορά που επισκεπτόταν τη Νέα Υόρκη κουβαλάει... τσάντες κάργα στο δολάριο από το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας των Φιλιππίνων. Παίρνει σβάρνα τα επώνυμα μαγαζιά και δεν ξεχνάει ποτέ να περάσει από το θρυλικό «Studio 54».
Φανταχτερή ζωή. Όργια απίστευτα, κι όλα επιβαρύνουν την οικονομία της χώρας της. Το δημόσιο ταμείο της. Στα τέτοια της. Το πιθανότερο να είναι παρανοϊκή, κυκλοφορεί με αλεξίσφαιρο σουτιέν. Γούνες, τουαλέτες φτιαγμένες στο χέρι και η πολυσυζητημένη συλλογή της των παπουτσιών, 3.000 ζευγάρια.
Αντί να καταλήξει στη φυλακή, να την αμπαρώσουν σε κελί και να πετάξουν στον υπόνομο το κλειδί, στα 83 της χρόνια, το 2013, εξελέγη γερουσιαστής με 80% σε μια χώρα που το 70% των κατοίκων ζει στην απόλυτη φτώχεια.

 

Η Ιμέλντα Μάρκος γεννήθηκε το 1929, σα σήμερα 2 Ιουλίου, νόθο κορίτσι μιας πλύστρας και στα 21 της βγήκε Μις Μανίλα. Ουδείς, ίσως ούτε τα παιδιά της, γνωρίζει ποια είναι η περιουσία της. Είχε αγοράσει κτήρια στις ΗΠΑ μ' ένα σύστημα πολύπλοκο, με εικονικές εταιρείες και πλαστά χαρτιά, με off-shore που είχαν έδρα τις Ολλανδικές Αντίλες και ιδιοκτήτη παναμέζικες αέρα πατέρα επιχειρήσεις.

 

Διαβαστε ακομα:

ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΕΡΝΤΟΓΑΝ Ο ΜΠΑΙΝΤΕΝ ΤΑ ΜΑΡΤΥΡΗΣΕ ΟΛΑ.