Ο ΠΛΑΝΗΤΑΡΧΗΣ ΕΜΟΙΑΖΕ ΜΕ ΕΦΟΡΙΑΚΟ ΥΠΑΛΛΗΛΟ

 
Ο Γκορμπατσώφ, για να μη ξεχνιόμαστε, ήταν κομουνιστής. Από πιτσιρικάς μέλος του κόμματος, του κομουνιστικού, ποιου άλλου, δεν υπήρχαν άλλα κόμματα στην Σοβιετική Ένωση, και σα δοκιμασμένο κομματόσκυλο του κερατά, ποτέ, μα ποτέ δεν λειτούργησε στην πράξη την ιδεολογία του. Απέναντι στην Ιστορία ο Γκορμπατσώφ δεν είναι υπόλογος διότι ήταν κομουνιστής ή ό,τι άλλο ιδεολογικό και οραματικό, αλλά επειδή συμβιβάστηκε, κωλομπάρεψε τα όποια ιδεώδη του. Τα ξέχασε μ' άλλα λόγια.
 
 
Ο Ρόλαντ Ρήγκαν, πρόεδρος των ΗΠΑ και ο Μιχαήλ Γκορμπατσώφ (φώτο), ηγέτης, λέει, της Σοβιετικής Ένωσης, ήταν στα πόστα τους στα τελευταία του λεγόμενου ψυχρού πολέμου, ανατολής και δύσης. Δεκέμβριο του 1987 οι δυο καραγκιόζηδες υπέγραψαν στην Ουώσιγκτον συνθήκη για τον περιορισμό των πυρηνικών εξοπλισμών και την καταστροφή των πυρηνικών κεφαλών.
 
 
Ο Γκορμπατσώφ κάλεσε τον Αμερικανό cowboy στα παλάτια του Μεγάλου Πέτρου και εκεί, στη χλιδή τη βυζαντινή, στις τεράστιες αίθουσες που κρατούσαν αλησμόνητο έναν πεθαμένο κόσμο, ο Ρήγκαν έδειχνε τουρίστας. Κάποιος εφοριακός υπάλληλος χαμένος σε μια ατμόσφαιρα μαγική, με πίνακες μεγάλους στους τοίχους, έργα τέχνης και πορτραίτα παπάδων. Η φωτογραφική μηχανή έλειπε από τα χέρια του πλανητάρχη, για να τον πάρεις ξέμπαρκο τουρίστα, αυτό που πραγματικά ήταν.
 
Χαρτογιακάς και ο Γκορμπατσώφ, αλλά αυτός στο ανάκτορο έδινε την εντύπωση τσάρου. Ήταν στο φυσικό του χώρο. Μην υποβαθμίζουμε το θρησκευτικό στοιχείο που πήρε φωτιά με την αλλαγή στη Ρωσία. Με την καταδίκη του κομουνισμού, με την απόσυρση του κομουνιστικού κόμματος. Το φούντωμα της ορθοδοξίας δεν είναι άσχετο όταν βρίσκονται οι μουσουλμανικοί πληθυσμοί ολόγυρα στην Ρωσία, σε χώρες που ήταν στο μπλοκ της Σοβιετικής Ένωσης. Αναγκαίος ο χριστιανισμός να λειτουργεί ως αντίβαρο. Κι αυτά δεν τα φροντίζουν οι Γκορμπατσωφ και Πούτιν, χθεσινοί και σημερινοί, αλλονών είναι αγωνίες.
 
Ουκρανικής καταγωγής ο Γκόρμπυ γεννήθηκε σ' ένα χωριό Μάρτιο του 1931, και έπαιξε πολύ καλά το ρόλο του, προκειμένου να κρατηθεί όσο χρειαζόταν το χρεοκοπημένο μαγαζί, το οποίο δεν είχε αποφασιστεί να βαρέσει διάλυση. Τα έχουμε αναλύσει στον καιρό τους αυτά. Ποιος Γκορμπατσώφ, ένας δικηγοράκος, που επελέγη από το Μάρτιο του 1985 να παίξει το σενάριο της περεστρόικας. Γι’ αυτό τον τίμησαν με το Νόμπελ Ειρήνης το 1990. 
 
Πέθανε χθες 30 Αυγούστου ο Μιχαήλ. Ηγέτης, λέει, της Σοβιετικής Ένωσης, ένας τυπάκος, κάτι ανάμεσα σε συνταξιούχο του ΤΕΒΕ και υποδιοικητή επαρχιακού σταθμού χωροφυλακής ή ελεγκτού σιδηροδρόμου. Η δε σύζυγος, η συντρόφισσα Ραίσα Γκορμπατσώφ θύμιζε κομμώτρια στο συνοικιακό ''Κομμώσεις Κίτσα''.
Διαβαστε ακομα: