Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΗΤΑΝ Ο ΚΟΜΠΑΡΣΟΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

 
Πράγματι ο κόσμος άλλαξε. Ίδιος είναι, αλλά αλλαγμένος, και πολύ μάλιστα. Πολύ ίδιος, καμιά σχέση με το παρελθόν, ακόμα και το πρόσφατο. Παίζουμε με τις λέξεις; Ναι, κάνουμε παιχνίδι, αλλά όχι με τις λέξεις..Με την ουσία των πραγμάτων παίζουμε. Και με αφορμή το θάνατο της Ελισάβετ της Αγγλίας. 
Ποια ήταν η μακαρίτισσα; Μια νοικοκυρούλα. Και ο γιόκας της που την διαδέχεται είναι ένα ανθρωπάκι. Αυτό κι αν είναι αλλαγή. Σε καμιά χώρα της Ευρώπης δεν βλέπει κανείς τόσες πολλές μαντήλες μουσουλμάνικες στο κεφάλι γυναικών, όσες στην Αγγλια, μάλιστα στο Λονδίνο.
Φοβερό, ε; Να έχουν συμβεί συνταρακτικές αλλαγές στον κόσμο κι όλα να είναι τα ίδια.
Παγκόσμιας κλάσεως αληταράδες ανέβηκαν στο θρόνο της Αγγλίας, Επίλεκτα καθάρματα, στα οποία υποκλίνεται η Ιστορία. Δολοφόνοι γεννημένοι, ανώμαλοι ολκής. Επόμενο. Μιλάμε για το χθές, αιώνων περασμένων, που μάλλον θα ήταν έκπληξη να φορούσε το στέμμα κάποιος απόφοιτος κολεγίου με μόνο αμάρτημα να παίζει μπιλιάρδο.
Και η Ελισάβετ που πέθανε. Μια συμπαθητική κυρία, 71 χρόνια βασίλισσα, φόρεσε το στέμμα το 1952, λίγο μετά το τέλος του πολέμου. Σ' εναν κόσμο που είχε ήδη αλλάξει και ήταν αποφασισμλένος να αλλάξει όσο δεν τονέπιανε η φαντασία. Χωρίς να παρεμβαίνει κανένας βασιλιάς, όπως παλιά.
Διαβαστε ακομα:

ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ... ΕΚΤΙΘΕΤΑΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ