ΜΙΑ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΤΟ ΚΚΕ

 
Λες 17 Νοέμβρη και επιτόπου η σκέψη πάει στην τρομοκρατική συμμορία “17 Νοέμβρη”, μακράν την πιο πετυχημένη της Ιστορίας παγκόσμια. Καμία άλλη δεν ήταν άπιαστη τόσο πολύ όσο αυτή, 27 χρόνια. Πες η συνωμοτική τους ικανότητα, πες η ανικανότητα της αστυνομίας. Διαλέγεις και παίρνεις.

Γιατί την οργάνωσή τους την είπαν 17 Νοεμβρίου κι όχι π.χ. 32 Φεβρουαρίου και 47 Ιουλίου; Κάποιο λόγο είχαν οι κομουνιστές, και πολύ κομουνιστές ήταν τα παιδιά, τόσο πολύ που το είχαν στη ξεφτύλα το ΚΚΕ. Έτσι είναι. Μ' ένα ΚΚΕ προσκυνημένο, άβουλο δεν θα γίνει ποτέ η επανάσταση εκτιμούσαν τα παιδιά της 17 Νοέμβρη που υποχρεώθηκαν, λόγω ιδεολογίας, να καταφύγουν στην ένοπλη βία.

Λέμε για την επιλογή της συγκεκριμένης ημερομηνίας, της 17ης Νοέμβρη, που επέλεξαν για την ονομασία της, τελικά, θρυλικής ομάδας εκτελεστών κι άλλων βαρέων εγκληματικών ενεργειών. Άσχετη μια... άλλη 17 Νοεμβρίου, αυτή το 1918, δηλαδή ένα χρόνο μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση στη Ρωσία. Εκείνη την ημέρα άρχισε το Α' συνέδριο Ελλήνων σοσιαλιστών (φώτο) με σκοπό να δημιουργηθεί ένα κόμμα ολότελα διαφορετικό από τα έως τότε και πριν υπάρχοντα.

Στο συνέδριο έλαβαν μέρος 28 εργάτες και 7 φοιτητές. Καταγράφηκαν τρεις “συνιστώσες”, όπως θα λέγαμε σήμερα. Στην πραγματικότητα οι συνιστώσες ήταν 35, όσοι και οι συμμετέχοντες σύνεδροι. Όλοι ιδεολόγοι άνθρωποι ήντουσαν, άρα ο καθένας την έβλεπε διαφορετικά την υπόθεση της επανάστασης. Τέλος πάντων, έκαναν τους ιδεολογικούς τους συμβιβασμούς και κατέληξαν σε τρεις τάσεις. Και ως γνήσιοι αριστεροί, μετά από συζητήσεις επτά ημερών(!) στο πρώτο συνέδριο τους προχώρησαν διαδικαστικά μέχρι τη συγκρότησή τους σε κόμμα. Όχι αρχηγικό, όχι ''προεδρικό'' του πωπού, όπου ο πρόεδρος έχει όλες τις κομματικές εξουσίες στο χέρι του. Έφτιαξαν δημοκρατικά εκλεγμένη κεντρική πενταμελή επιτροπή, όπως και μια άλλη τριμελή εξελεγκτική επιτροπή κι έβγαλαν το επίσημο όργανό τους, την εφημερίδα “Εργατικός Αγών”.

Έτσι στήθηκε το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα της Ελλάδος που σύμφωνα με το καταστατικό του στόχευε στην “πολιτική και οικονομική οργάνωσιν του προλεταριάτου σε ξεχωριστό κόμμα ταξικό δια την κατάκτησιν της εξουσίας”. Το νέο κόμμα τάχθηκε υπέρ της ρωσικής Οκτωβριανής Επανάστασης, και μετά από έξι χρόνια, το 1924, με έκτακτο συνέδριο μετονομάστηκε στο γνωστό μας ΚΚΕ.
Διαβαστε ακομα:

ΤΙ ΚΑΝΕΙ ΕΝΑΣ ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ...