ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ ΕΙΜΑΙ ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ;

 
Είναι κομουνιστής. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι έχει ασπαστεί την ιδεολογία του κομουνισμού. Τι θα πει Είμαι χριστιανός; Θα πει ότι πιστεύω στον Χριστιανισμό. Όχι μόνο στον Χριστό, αλλά και σ' όλο το σύστημα της διδασκαλίας που γέννησε τη θρησκεία του χριστιανισμού. 
Ανοησίες. Αν μιλάμε σοβαρά να συμφωνήσουμε ότι λέμε ανοησίες. Μπούρδες. Χριστιανός, σου λέει είμαι, αλλά δεν σκαμπάζω λέξη από τα κιτάπια του δόγματος. Πιστεύω, αλλά δεν ξέρω τι πιστεύω. Τι μου γίνεται. Και ο άλλος λέει ότι είναι κομουνιστής ή ισλαμιστής και δεν ασχολείται με την τύφλα του αλλά βγάζει μια αντιπαλότητα με τον απέναντι.
Βασιλικός ποιος είναι; Είναι ο οπαδός της βασιλείας, του θεσμού της βασιλείας η μόνο ο θαυμαστής κάποιου συγκεκριμένου εστεμμένου; Καλό είναι να το ξεκαθαρίσουμε. Είναι βασιλικός επειδή γουστάρει π.χ.τον Κωνσταντίνο ή είναι στα τυφλά με τη βασιλεία, όποιος κι αν φοράει το στέμμα. Ακόμα κι αν ο βασιλιάς είναι βλάκας, δεν είναι σε θέση να ξεχωρίσει το καλό από το κακό, το άσπρο από το μαύρο, ο βασιλικός οπαδός θα υποστηρίζει τον καθυστερημένο βασιλιά;
Είναι οπαδός της ποδοσφαιρικής ομάδας. Και θα παραμένει... πιστός στην ομάδα είτε αυτή παίρνει πρωτάθλημα, είτε όχι. Είτε παίζει καλά η ομάδα, είτε σέρνεται. Κι αυτό λέγεται πίστη. Και πράγματι πίστη είναι να ακολουθείς κάτι χωρίς να σ' ενδιαφέρει τίποτα. Ποιο είναι το περιεχόμενο της πίστης, ποιο είναι το αντικείμενο της πίστης.
Είμαι βασιλικός, λέει. Κι εγώ είμαι βασιλικός. Εγώ, όμως, ξέρω γιατί είμαι βασιλικός, γιατί δεν θέλω βασιλιά. Ο βασιλικός δεν ξέρει τι θέλει. Όπως ο κάθε πιστός. Εγώ είμαι βασιλικός διότι θέλω Μέγα Αλέξανδρο τον βασιλιά, δεν τον θέλω... προστάτη του συντάγματος. Και ως οπαδός της βασιλείας  δεν είμαι με τον Κωνσταντίνο που γελοιοποίησε τη βασιλεία και τον ίδιον του τον εαυτούλη.
Διαβαστε ακομα:

ΑΠΟ ΜΑΥΡΟΥΣ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ''ΝΑΙ'' ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ