ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΜΑΓΑΖΙ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ ΣΤΗΝ ΠΛΑΝΗΤΑΡΧΙΑ

 
Το Ρεπουμπλικανικό κόμμα ιδρύθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1854. Τι σημαίνει αυτό; Ένα κόμμα να κρατάει τόσα χρόνια, και με την ίδια σφραγίδα να καλύπτει την μία από τις δύο ''πολιτικές'' παρατάξεις. Μιλάμε για τις ΗΠΑ, την πλανηταρχία. Όχι για τον ''πλανητάρχη'' που πιθανόν να είναι γραφικός, σαχλαμάρας. Ένας Τζωρτζ Μπους τζούνιορ, ένας Ντόναλντ Τραμπ.
Η παγκόσμια εξουσία έχει το πάνω χέρι στον πλανήτη και δεν παίζει με κόμματα του Kαραγκιόζη. Να, γιατί υπάρχουν κόμματα που αντέχουν στο χρόνο. Η εξουσία υπακούει σε κανόνες σοβαρότητας. Και τα κόμματα δεν είναι υπόθεση του αρχικομματάρχη. Γι' αυτό στις Ηνωμένες Πολιτείες το ένα κόμμα, το Δημοκρατικό ιδρύθηκε το 1828, και είναι συνέχεια εκείνου από το 1792, και το άλλο, το Ρεπουμπλικανικό, μετά από 26 χρόνια.

 

Ο δικαστής, ο μπάτσος, ο τελωνειακός, ο στρατιωτικός, ο εφοριακός, ο εκπαιδευτικός, ο υπουργός. Δεν κυκλοφορούν σαν τον Χοντρό και τον Λιγνό και τον πράκτορα Θου-Βου. Θα γελάει ο κόσμος μαζί τους.
Ένας πυλώνας του κράτους, της κοινωνίας είναι το κόμμα. Είναι χώρα της πλάκας, όπως η Ελλάδα, εκείνη στην οποία κάθε τόσο μαγειρεύεται ένα καινούργιο κόμμα, ένα νέο πάντρεμα δύο κομμάτων. Και κάθε τόσο φυτρώνει μία πολιτική ''κίνηση'' των 58, των 69, των 300. Γραφικότητες.

 

Στις χώρες αιχμής, εκείνες που έχουν λόγο στις διεθνείς εξελίξεις το κόμμα είναι όπως η θρησκεία. Δεν αλλάζει, ούτε καταργείται. Πολύ περισσότερο στην Αμερική, την πλανηταρχία. Το Ρεπουμπλικανικό κόμμα, ''οι ελέφαντες'', φτιάχτηκε από στελέχη του Δημοκρατικού, ιδρύθηκε πριν σα σήμερα 28 Φεβρουαρίου, και όσο υπάρχουν οι ΗΠΑ θα είναι ένα από τα δύο κόμματα. Θέλει κάποιος να ασχοληθεί με την πολιτική; Πηγαίνει σ' ένα από τα δύο κόμματα, δεν φτιάχνει δικό του μαγαζί.

Κάτι τελευταίο. Αρχικά το Ρεπουμπλικανικό κόμμα θεωρούνταν το “αριστερό”, το “λαϊκό”, το “προοδευτικό”, στην πορεία εξέφραζε τη “δεξιά”, τη “συντηρητική” παράταξη.

Διαβαστε ακομα:

ΤΣΙΠΡΑΣ - ΚΑΜΜΕΝΟΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΜΕ ΣΤΑΥΡΙΔΗ- ΑΥΛΩΝΙΤΗ