ΑΣΗΜΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΑΠΟ ΧΩΡΙΟ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ

 

Γυρίζω το χρόνο κάποιες δεκαετίες πίσω. Εδώ στην Ελλάδα. Πρώτα ο δικός μας τόπος μας ενδιαφέρει. Όσο κι αν δουλεύει η παγκοσμιοποίηση, όσο κι αν μας επηρεάζει οριζοντίως και καθέτως ό,τι τρέχει στο γλόμπο, η αγωνία μας αγκαλιάζει πρώτα την Ελλάδα. Τι μπάλα παίζεται στο μπουρδέλο.

Μπουρδέλο σημαίνει ένα πράμα. Ότι μιλάμε πολιτικάντικα, όχι πολιτικά, ούτε καν ποδοσφαιρικά. Πολιτικάντια σημαίνει πως κρίνουμε το παιχνίδι δήθεν από πολιτικής πλευράς. Από την άλλη, μιλάμε πολιτικά σημαίνει ότι παρατηρούμε, σχολιάζουμε, κρίνουμε, όχι μονάχα τους πολιτικούς αλλά και τους πολίτες.

Σα σήμερα στις 8 Μαρτίου, το 1907, γεννήθηκε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Αυτός περισσότερο από κάθε άλλον πολιτικό έπαιξε κυβερνητικά στην πατρίδα μας. Ένας άσημος δικηγόρος από χωριό, την Πρώτη Σερρών. Μπήκε στο παιχνίδι το 1956 και μετά από δύο χρόνια έφτιαξε το πρώτο του κόμμα, την ΕΡΕ, το άλλο το 1974, την ΝΔ.

Φάτσα αυστηρή, ατσαλάκωτη ο Κωνσταντίνος με τρεις αδελφάδες και τρεις αδελφούς, δικηγόρος στο επάγγελμα, μπήκε ενωρίς στην πολιτική. Από 29 χρονών έγινε βουλευτής. Ισχυρή προσωπικότητα, ηγετική, αμέσως ξεχώρισε  Πασίγνωστος ο Καραμανλής έγινε σ' όλη την Ελλάδα ως υπουργός δημοσίων έργων, αν και σωστό είναι να καταγραφεί ως ο σκαπανέας των δημοσίων οργίων. Σαν υπουργός, πρώτος αυτός, άνοιξε το δρόμο της κατασκευαστικής αυθαιρεσίας, αναρχίας. Και της ελεύθερης έκφρασης του νεοέλληνα να καταδείξει την λυτρωτική του σχέση με την έλλειψη αισθητικής υπό τις ευλογίες του κράτους.
Διαβαστε ακομα:

Η ΜΕΓΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ, ΟΤΑΝ Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΕΤΑΓΕ