ΟΥΤΕ ΤΗΝ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΔΕΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΑΝ ΟΙ ΞΕΦΤΥΛΕΣ

 
του Ανειδίκευτου Συνεργάτη

«Να καταργηθεί ο αναχρονιστικός θεσμός των παρελάσεων» υποστήριζαν σφόδρα οι νεολαίοι του Σύριζα. Οι παρελάσεις «...το μόνο που δεν κάνουν είναι να καλλιεργούν την ιστορική μνήμη... Οι αγώνες τού σήμερα και όχι οι στρατοκρατικές παρελάσεις είναι αυτοί που θα δικαιώσουν τις θυσίες όσων αγωνίστηκαν κατά τη διάρκεια της Κατοχής για τη δικαιοσύνη και την κοινωνική απελευθέρωση» (Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ 26.11.2011).

Ο μακαρίτης Τάσος Κουράκης ως αναπληρωτής υπουργός Παιδείας είχε υποσχεθεί ότι η κυβέρνηση ο Σύριζα θα καταργήσει τις παρελάσεις. Ο ίδιος ως βουλευτής πίεζε, με ερώτησή του στη Βουλή, το 2010 τη νέα κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ: «Αν θεωρήσουμε ότι οι παρελάσεις εντάσσονται στο εκπαιδευτικό έργο, ποιος ακριβώς είναι ο παιδαγωγικός τους ρόλος; Προτίθεστε να εξετάσετε το ενδεχόμενο κατάργησης των μαθητικών παρελάσεων και αντικατάστασής τους με πολιτιστικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες στα σχολεία που να δίνουν τη δυνατότητα ουσιαστικής εμβάθυνσης στα ιστορικά γεγονότα;» (29.10.2009).

Η Θεανώ Φωτίου ως βουλευτής χαρακτήριζε «απολίθωμα του παρελθόντος» τις παρελάσεις στις εθνικές εορτές, μετά ως υπουργός έκανε το κορόιδο. Η πρώην βουλευτής του κόμματος Ειρήνη Αγαθοπούλου, επιχειρηματολογούσε ότι «... όποιος νομίζει ότι μπορεί να εμπνεύσει τον πατριωτισμό της νεολαίας του 2013 με τα κάθε λογής μιλιταριστικά κατάλοιπα της δεκαετίας του ’30 και του Μεταξά ή είναι βαθιά νυχτωμένος ή κάτι άλλο έχει στο μυαλό του».

 

Ανέφερα ελάχιστα από τα ατέλειωτα ενάντια των παρελάσεων από τους ξεδιάντροπους αναξιόπιστους της πρώτης φορά αριστεράς. Και γι' αυτό το θέμα την έκαναν αβαβά. Μόνο που δεν είχαν πει ότι τους υποχρέωσε η... τρόικα να γίνονται οι παρελάσεις. Τελικά, η κομπανία του Τσίπρα δεν έχει πιστωθεί κάτι τι, έστω ανώδυνο και επιδερμικό που κυβερνητικά να κάνει τη... διαφορά από τα δεξιόστροφα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.
Πραγματικά, είναι να απορεί(;) κανείς με τους βουλευτές του Σύριζα. Συνεχίζουν να παίρνουν φράγκα από το δημόσιο ταμείο και να κυκλοφορούν χωρίς ντροπή, κάνοντας το ψόφιο κοριό στις επί δεκαετίες θέσεις τους. Τέτοιος διασυρμό της αριστεράς από τους ίδιους αριστερούς δεν τον περίμενε και ο μεγαλύτερος, ο πιο εμπαθής αντιαριστερός.

 

Θυμάμαι ότι η «κλίνατ’ επί δεξιά» εθνικολαίκή γιορτή που ετοίμαζε το 2015 η κυβέρνηση Τσίπρα για την 25η Μαρτίου, λίγο ακόμη και, εκτός από παρελάσεις, χορούς και κλαρίνα στην πλατεία Συντάγματος, θα είχε και στοιχεία πρόζας. Αυτό θα συνέβαινε αν το στρατιωτικό παράγγελμα «κεφαλή δεξιά» μεταλλασσόταν σε «...κεφαλή αριστερά», καθώς οι διοργανωτές είχαν σκεφτεί να μεταφέρουν την εξέδρα των επισήμων, στην απέναντι από το μνημείο του Αγνώστου πλευρά της Λεωφόρου Αμαλίας, δηλαδή στα αριστερά όσων παίρνουν μέρος στην παρέλαση. Έτσι το παράγγελμα του επικεφαλής κάθε αγήματος δεν θα ήταν για δεξιά στροφή αλλά για... αριστερά. Έτσι θα είχαν... συνέπεια οι Συριζαίοι, σφόδρα ταγμένοι υπέρ της κατάργησης των παρελάσεων. 

Είχε απορριφτεί η λύση να μεταφερθεί η εξέδρα, η ιδέα να αντιστραφεί η φορά της παρέλασης, ώστε οι επίσημοι να συνεχίσουν να κάθονται στη δεξιά πλευρά των αγημάτων. Είχε επικρατήσει η σκέψη να μην υπάρχει εξέδρα αλλά ένα απλό βάθρο κοντά στην είσοδο του Εθνικού Κήπου για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Διαβαστε ακομα: