Ο ΠΟΥΣΚΑΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΗΝ ΕΝΩΜΕΝΗ ΕΥΡΩΠΗ

 

Από το 1975, ένα χρόνο μετά τη μεταπολίτευση, η Ελλάδα του Κωνσταντίνου Καραμανλή έκανε αίτημα για την πλήρη ένταξη της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Στο μεταξύ ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε ξεκινήσει το παραμύθι με το σλόγκαν «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ, το ίδιο συνδικάτο».

Στεκόμαστε απλά στους σταθμούς της Ιστορίας. Οι διαπραγματεύσεις για να γίνει η Ελλάδα το 10ο μέλος της ΕΟΚ ξεκίνησαν το 1976 και σα σήμερα, 8 Μαίου, το 1978, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής, σε μία πανηγυρική τελετή στο Ζάππειο, υπογράφει τη συνθήκη ένταξης. Παρόντες και οι 9 ηγέτες των άλλων χωρών - μελών.

Ο Ανδρέας έλεγε τις παπαριές του ''Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες...'' και με την υπογραφή κειμένου σε ογκώδη τόμο ο Καραμανλής επισφραγίζει εκείνο που υποστήριζε, το “Ανήκομεν εις την Δύσιν”, υποτίθεται τον πολιτικό και ιδεολογικό προσανατολισμό της ''δεξιάς'' παράταξης. Λέω ''υποτίθεται'' επειδή κανένα κόμμα στην Ελλάδα δεν πολιτεύεται στην πράξη σύμφωνα με συγκεκριμένη πολιτική φιλοσοφία, αλλά και επειδή κατουράει τις όποιες...δεσμεύσεις του. “Η Ελλάς αποδέχεται την ευρωπαϊκή της μοίρα” είχε πει ο Καραμανλής στις 8 Μαίου το 1978. Το πιο σωστό θα ήταν να πει “Η Ελλάδα, η μάνα της Ευρώπης, η γεννήτρα της, από σήμερα αποτελεί ένα... παιδί της”.

Η Ιστορία, η προϊστορία της Ευρώπης περνάει από την αρχαία Ελλάδα, της οποίας την πολιτιστική αξία και ταυτότητα αναγνώρισε πρώτα η αρχαία Ρώμη, για να ακολουθήσει στη συνέχεια η Ευρώπη όπως εξελίχθηκε. Μια στιγμή. Μιλάμε για 20ο αιώνα, για τη μεταπολεμική Ευρώπη, για την ΕΟΚ, την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μη λησμονούμε τον αγαπημένο μας Φέρεντς Πούσκας.

Από το 1955 άρχισαν τα κύπελλα Ευρώπης, πρωταθλητριών, κυπελλούχων, σε επίπεδο κλαμπ. Το 1956 τα ρωσικά τανκ μπαίνουν στην κομουνιστική Ουγγαρία όταν αυτή αμφισβήτησε τη σοσιαλιστική “επανάσταση”. Και οι παικταράδες της Χόνβεντ Βουδαπέστης με επικεφαλής τον “καλπάζοντα συνταγματάρχη” Φέρεντς Πούσκας, οι οποίοι τότε έτυχε να βρίσκονται περιοδεία, να παίζουν στο γήπεδο της Αθλέτικο Μπιλμπάο, αρνούνται να επιστρέψουν στην πατρίδα.

Ο Πούσκας κατέληξε στην Ρεάλ Μαδρίτης με το αυτοκρατορικό σύνδρομο (στη φώτο με τον Αργεντινό Ντι Στέφανο στο κέντρο, και τον Γάλλο Κοπά αριστερά, μακαρίτες και οι τρεις). Συμπαίκτες στην Χόβεντ του αγαπημένου μας Πούσκας προτίμησαν άλλες ομάδες. Ποιος Καραμανλής, λοιπόν, και ποιος Ζισκάρ Ντ' Εσταίν; Τα σύνορα στην Ευρώπη πρώτοι τα κατάργησαν οι μαγυάροι μπαλαδόροι.

Διαβαστε ακομα:

ΨΗΦΙΖΩ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΩ