ΣΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΤΥΧΙΑ

 
Από το 1974 "Νέα Δημοκρατία". Το σκάνδαλο. Και γιορτάζονται τα γενέθλια, σα σήμερα 4 Οκτωβρίου του 1974, ενός κόμματος αποτυχημένου. Και σκάνδαλο είναι αυτό, και πρόσκληση. Τι, δηλαδή, να χαρακτηρίσουμε πετυχημένο ένα κόμμα όταν στην Ιστορία του  δεν έχει ανταποκριθεί πολιτικά σ' όλα όσα έχει υποσχεθεί; Θα σχολιάσει κάποιος, ε, τότε, και θα έχει πέρα για πέρα δίκαιο, ότι δεν υπάρχει κόμμα πετυχημένο. Σωστό.
Ακόμα και τα κόμματα που δεν κυβέρνησαν, κρίνονται κι αυτά. Λόγο ύπαρξης στη δημοκρατία έχουν και τα λεγόμενα μικρά κόμματα. Τι γίνεται, όμως; Όταν οι κυβερνήσεις, δηλαδή τα κόμματα που φτιάχνουν κυβερνήσεις, δεν πάνε καλά, τότε παίρνουν πόντους τα μικρά κόμματα. Τότε φυτρώνουν από το πουθενά νέα κόμματα.
Για παράδειγμα. Εντελώς φρέσκα ήταν το 2012 και έκαναν μπάσιμο στις εκλογές για πρώτη φορά Χρυσή Αυγή, Ανεξάρτητοι Έλληνες, Δημάρ. Κόμματα που όσο εύκολα βγήκαν στη σέντρα, το ίδιο εύκολα εξαφανίστηκαν. Σύντομα τα κατάπιε η μαρμάγκα. Το ίδιο και το Ποτάμι, άλλη σαπουνόφουσκα, όπως όλα τα μικρά κόμματα, στη προσπάθεια πάντα να επιβιώσουν, όχι να μεγαλώσουν, να πρωταγωνιστήσουν. Θλιβερή κατάσταση.
Λέγαμε για την ΝΔ. Αν πέτυχε σ' ένα, σε εννιά έχει αποτύχει. Δεν κατάλαβα. Ένα κόμμα απέναντι στην Ιστορία δεν κρίνεται με πόσες νίκες έχει στις εκλογές. Τι ποσοστά πιάνει στην κάλπη. Δεν πάει έτσι. Η Ελλάδα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ πήρε την κατηφόρα. Δεν θυμάμαι κανένα Ανδρέα Παπανδρέου και Κώστα Καραμανλή να έλεγε προεκλογικά: "Ψηφίστε με και να είστε σίγουροι ότι το δημόσιο χρέος της χώρας θα το αυξήσω". Σε μια τέτοια περίπτωση θα ήταν πράγματι... επιτυχημένο το κόμμα. Επειδή υλοποίησε το στόχο του, τη δέσμευση ότι επί κυβερνήσεως του θα καταφέρουμε να χρωστάμε περισσότερα στους δανειστές.
 
Αν δεχθούμε ότι το μόνο το ΠΑΣΟΚ φταίει για τη χρεοκοπία της Ελλάδος, πάλι η ΝΔ είναι υπόλογη απέναντι στην  Ιστορία Επειδή ως αντιπολίτευση δεν είχε καταφέρει να πείσει τον κόσμο να σταματήσει να εμπιστεύεται το ΠΑΣΟΚ.
Διαβαστε ακομα:

ΤΑ ΝΤΟΛΑΡΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤ