ΜΑΣ ΕΒΓΑΛΕ ΤΟ ΛΑΔΙ, ΑΛΛΑ ΚΙ ΕΜΕΙΣ...

 
Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης
Όταν λέμε ισόβια, εννοούμε ισόβια. Μπορεί, όμως και να μην εννοούμε ισόβια. Όπως στην περίπτωση του Στυλιανού Παττακού. Βγήκε από τη φυλακή με ανήκεστο, δηλαδή ανεπανόρθωτη βλάβη της υγείας του, το 1990 και ασχολήθηκε με τη συγγραφή και προώθηση βιβλίων για να πεθάνει – είπαμε η βλάβη ήταν ανήκεστος - 26 χρόνια μετά, σε ηλικία 104 ετών, στις 8 Οκτωβρίου, το 2016. Ας είναι.
Ο Παττακός πέθανε τελευταίος από τους πρωταγωνιστές των πρωταιτίων του πραξικοπήματος, στη ...μαρκίζα της οποίας είχε μονίμως την τρίτη θέση: Παπαδόπουλος, Μακαρέζος, Παττακός, κατά σειρά. Ήταν, όμως, ο πιο ζωηρός. Θυμάμαι σαν τώρα μια επίσκεψη στο χωριό μου, στα χρόνια της παντοδυναμίας του. Τι λουλουδικό έφαγε στη φαλάκρα δεν περιγράφεται. Κι αυτός, όμως, μας περιποιήθηκε δεόντως.
Μιάμιση ώρα μας είχε όρθιους για να μας εξηγεί από... άμβωνος πόσο δυνατή ήταν η Ελλάδα και πόσο έπρεπε να τρέμουν την εθνοσωτήριο οι απέναντι, δηλαδή οι Τούρκοι. Οι ακροατές του είχαν αγανακτήσει, επειδή δεν έδειχνε πρόθυμος να αναφερθεί στα τοπικά προιόντα και στη πολιτική τιμών που θα ακολουθούσε η χούντα. Ώσπου ένας συγχωριανός δεν άντεξε και τον διέκοψε: «Μι του λαδ’ τι θα γίν’;...», δηλαδή τι θα γίνει με το λάδι, ρώτησε, λες και ήθελε να επαναφέρει στην τάξη τον φαλακρό αρχιχουντικό. Η ατμόσφαιρα πάγωσε και πάγωσε ακόμη πιο πολύ στη συνέχεια, όταν ένας αστυνομικός οδήγησε τον διακοψία στο τμήμα..
 
Με την ευκαιρία. Όταν το 1990 η κυβέρνηση Μητσοτάκη απελευθέρωσε τον Παττακό για λόγους υγείας, η αντιπολίτευση την επέκρινε ότι έκλεινε το μάτι στους χουντικούς. Το ίδιο, αλλά με αντίστροφους ρόλους συνέβη το 2015 επί κυβέρνησης Τσίπρα.. Ο Σύριζα ήθελε να απελευθερώσει τον τρομοκράτη της 17 Ν Σάββα Ξηρό επικαλούμενη ανθρωπιστικούς λόγους, αλλά η ΝΔ κατηγορεί την κυβέρνηση για υπόθαλψη τρομοκρατών.
Παττακός και Ξηρός είχαν καταδικαστεί για σοβαρότατα εγκλήματα, αλλά δεν έχει νόημα να τους βάλουμε στη ζυγαριά της παραβατικότητας. Σημασία έχει ότι δύο υποθέσεις της αποκλειστικής αρμοδιότητας της Ιατρικής και της Δικαιοσύνης, έγιναν πολιτικές.

Ο Παττακός βγήκε από τη φυλακή με ανήκεστο βλάβη υγείας, 15 χρόνια μετά την καταδίκη του. Επιδόθηκε στη συγγραφή βιβλίων, έδωσε πολλές συνεντεύξεις και ξεπέρασε τα 100 χρόνια ζωής. Ο Σάββας Ξηρός στη φυλακή 13 χρόνια «πάσχει, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, από σχεδόν ολική τύφλωση και κώφωση, σκλήρυνση κατά πλάκας και νεφρική ανεπάρκεια με ποσοστό αναπηρίας 98%». Θα μπορούσε να απελευθερωθεί κι αυτός, αλλά με απόφαση της Δικαιοσύνης, βασισμένη σε ιατρικές γνωματεύσεις, όχι με νόμο, όπως επιχείρησε να κάνει η κυβέρνηση Τσίπρα.

 

Η απειρία και η αφέλεια του Σύριζα σπάνε κόκαλα. Και τους εκθέτει, σε σημείο που να δίνει την εντύπωση ότι η κυβέρνηση της αριστεράς εξαργυρώνει γραμμάτια. Μόνο ένας αφελής θα πίστευε ότι η νομοθετική ρύθμιση θα ξέφευγε από την προσοχή των Αμερικανών. .

Διαβαστε ακομα:

ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ, ΟΧΙ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ