ΣΑΝ ΤΟΝ ΑΞΕΧΑΣΤΟ ΚΩΣΤΗ ΝΑ 'ΤΑΝ ΚΙ ΑΛΛΟΙ...

 
Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Είχα δει τον Κωστή Στεφανόπουλο στην Βαλαωρίτου και έπαθα ένα μικρό σοκ. Ο άλλοτε ευθυτενής και αθλητικός πολιτικός πήγαινε στο γραφείο του υποβασταζόμενος. Έμαθα ότι τον ταλαιπωρεί ένα πρόβλημα στο ισχίο από την ποδηλασία που δεν αποκαταστάθηκε με την εγχείρηση στην οποία υποβλήθηκε. Πραγματικά λυπήθηκα γιατί ο Στεφανόπουλος δεν ήταν σαν όλους τους άλλους πολιτικούς. Και το εννοώ.

Σας περιγράφω πως αντέδρασε, όταν τον πρώτο μήνα μετά την εκλογή του στο ύπατο αξίωμα, το 1995, του πήγαν στο γραφείο του το φάκελο με την αποζημίωσή του. «Τόσο πολλά! Δεν μου χρειάζονται τόσα λεφτά, τι έκανα για να τα πάρω...», είπε στους εμβρόντητους συνεργάτες του. Τι τα έκανε, λοιπόν. Απλούστατα, άρχισε να τα μοιράζει. Κάθε δυστυχής που έγραφε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας για το πρόβλημα του, όλα τα προβλήματα στην Ελλάδα είναι οικονομικά, του έστελνε κι ένα ποσόν. Και αμέτρητοι του έγραφαν τον πόνο τους.

Ο Κωστής Στεφανόπουλος άνοιγε ο ίδιος τα γράμματα, τα διάβαζε και απαντούσε σ' όλους ιδιοχείρως. Άλλοτε σήκωνε το τηλέφωνο και μιλούσε με τον αρμόδιο, κατά περίπτωση υπουργό, και έδινε οριστικές λύσεις στα προβλήματα του κόσμου.

Κάποτε ψηφίστηκε νόμος για να πάρουν οι βουλευτές κάτι αναδρομικά που δικαιούνταν. Ο Στεφανόπουλος ως πρόεδρος έπρεπε να πάρει τα πενταπλά. Αμ, δε! «Δεν τα θέλω... », διαμήνυσε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. «Κύριε πρόεδρε, πρέπει να τα εισπράξετε, μας δημιουργείτε λογιστικό πρόβλημα», τον... παρακάλεσαν από το υπουργείο Οικονομικών. Τι να κάνει. Τα πήρε και τα κατέθεσε στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, όπου ίσως να βρίσκονται ακόμη εκεί.

Ποτέ όσο ήταν πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Κωστής Στεφανόπουλος, κι ήταν 10 ολόκληρα χρόνια, δεν απασχόλησε τον οδηγό του για να τον μεταφέρει τα απογεύματα στο γραφείο του. Όλο αυτός οδηγούσε και πολλές φορές χωρίς φρουρά. Τα μεσημέρια όταν έμενε στο Προεδρικό Μέγαρο αρνιόταν να γευματίσει, για να μην επιβαρύνει τον προϋπολογισμό της Προεδρίας. Ορισμένες φορές έδινε χρήματα από την τσέπη του για να του φτιάξει ο μάγειρας κάτι πρόχειρο, δύο αυγά συνήθως ή μία σαλάτα.

Έτσι σεμνά και ταπεινά πέρασε τη θητεία του στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Κωστής Στεφανόπουλος, ''το αηδόνι της Βουλής'', όπως τον αποκαλούσαν ακόμη και οι πολιτικοί του αντίπαλοι. ''Το αηδόνι των δικαστηρίων'', όπως ήταν το παρατσούκλι που του είχαν προσδώσει οι Πελοπονήσιοι που γέμιζαν τις αίθουσες των δικαστηρίων για να παρακολουθήσουν τις εκπληκτικές αγορεύσεις του στα δικαστήρια της Πάτρας.

Όσον αφορά τα μυστικά του την περίοδο της προεδρίας, του ζητώ συγγνώμην. Ξέρω ότι δεν θα ήθελε να αποκαλυφθούν, όμως έχω μία δικαιολογία. Ο Τύπος οφείλει να αναδεικνύει πρότυπα. Κι εδώ που φτάσαμε δεν μας μένει τίποτε άλλο.

Οι αράδες με αφορμή το θάνατο του Κωστή Στεφανόπουλου σα σήμερα 20 Νοεμβρίου, το 2016. Πολιτικού που με την προσωπικότητα και το ήθος του μπόλιασε με ουσία και ποιότητα το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας (1995 - 2005). Γεννήθηκε στην Πάτρα στις 15 Αυγούστου 1926.

Διαβαστε ακομα:

ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΕΚΑΝΕ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ