ΔΕΝ ΤΗΝ ΑΝΤΕΧΩ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ... ΑΓΑΠΗ

 
Η Ελλάδα σήμερα τα πάει περίφημα, αλλά - για να κάνουμε ταμείο - τα καλά λόγια από τους ξένους είναι μετρημένα. Τα περισσότερα και τα πιο θερμά λόγια τα ακούγαμε στα χρόνια των... μνημονίων. Όταν υποφέραμε. ''Δεν θα αφήσει η Γερμανία να χαθεί η Ελλάδα''. Κάτι τέτοια λέγανε κι ήταν επόμενο να βαρεθούμε τις ''φιλελληνικές'' τσιριτσαντζουλιές. Αμάν πια! Από τότε που μας έβαλαν στα μνημόνια κόσμος πολύς, το πιθανότερο για να πουλήσουν μούρη οι ίδιοι, έδειχναν βερεσέ πόνο και συμπάθεια και κατανόηση για την Ελλάδα. Για τους Έλληνες.

Για ποιο λόγο, ρε, η Γερμανία να βοηθήσει την Ελλάδα; Δεν το καταλαβαίνω αυτό. Δεν είχε καμία υποχρέωση, ηθική και οικονομική, απέναντι στην Ελλάδα. Κι αν θαρρεί πως έχει η Γερμανία, η πολιτική της ηγεσία εδώ και 60 χρόνια, τότε γιατί, επί της ουσίας δεν αναγνωρίζει κανένα χρέος αποζημιώσεως και ιστορικής οφειλής. Δεν νοιώθει, δηλαδή, η επίσημη Γερμανία ότι μας χρωστάει. Και μιλάμε τώρα για την Γερμανία, η οποία περισσότερο από κάθε άλλη χώρα της Ευρώπης έχει υποκλιθεί, έχει προσκυνήσει τον πολιτισμό της αρχαίας Ελλάδος. Άλλο αυτό.

Βεβαίως πρώτος και περισσότερο από κάθε άλλον, Άγγλο και Γάλλο, Ολλανδό και Ισπανό, Ρώσο και Σουηδό, Πολωνό και Ούγγρο, ο Γερμανός έσκυψε ευλαβικά στη γραμματεία της κλασικής αρχαιότητος και την πέρασε στα πανεπιστήμιά του με αγάπη, με θαυμασμό για την Ελλάδα. Όχι με ζήλια, όχι με μίσος όπως οι άλλοι Ευρωπαίοι. Είπαμε, όμως. Άλλο αυτό.

Δεν μας τιμά ως Έλληνες να επιθυμεί, ακόμα και καλοπροαίρετα, να μας ελεήσει κάποιος ξένος επειδή είμεθα οι... απόγονοι του Σωκράτους και του Πλάτωνος, του Αριστοτέλους και κάποιων άλλων γιγάντων της ανθρώπινης σκέψεως. Άσε, ρε. Και μην το πάμε στο άλλο. Ότι στην Γερμανία γνωρίζουν περισσότερα για την αρχαία Ελλάδα, για τους Έλληνες φιλοσόφους και ποιητές, απ' όσα οι νεοέλληνες για το προγονικό “τους” πολιτισμό.

''Η Γερμανία δεν θέλει να καταστραφεί η Ελλάδα'' μας έλεγαν. Το σωστό είναι πως δεν συνέφερε την Γερμανία να χρεοκοπήσει η Ελλάδα. Ευτυχώς! Στο φινάλε η σωτηρία της χώρας, και η απομάκρυνση από τα μνημόνια  δεν βρισκόταν στα μπράτσα των Ελλήνων.

Διαβαστε ακομα:

ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΤΩΝ ΒΑΤΟΠΕΔΙΝΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ ΣΤΗΝ ΡΩΣΙΑ