ΤΟΥΣ ΣΚΟΤΩΣΑΝ, ΑΛΛΑ ΜΕ... ΣΕΒΑΣΜΟ

 
Βρήκαν τάφο ομαδικό με 80 σκελετούς, τον έναν τοποθετημένο δίπλα στον άλλον. Μυστήριο, λένε. Δεν το έχουμε ξαναδεί αυτό. Το ανακάλυψαν στο Φάληρο, αρχαιολόγοι και ειδικοί ψάχνονται. Δεν χρειάζεται να μιλήσουμε με θεωρίες. Οι 79 ήταν με σιδερένια δεσμά οπισθάγκωνα και ο ένας είχε τις αλυσίδες στα πόδια. Τι να σημαίνει αυτό το παράδοξο, το ασυνήθιστο για τα ήθη της αρχαίας Αθήνας. Εγώ θα σου πω.

Το εν λόγω πολυάνδριο, πολλοί μαζί νεκροί σ' ένα τάφο, χρονολογήθηκε το 632 και διαπιστώθηκε ότι οι εκτελεσθέντες, οι σφαγιασθέντες ήταν... καλοζωισμένοι. Όπως το λέω. Δεν ήταν σκλάβοι, δούλοι, εργάτες, αλλά για άτομα της υψηλής κοινωνικής τάξης.

Ναι μεν τους καταδίκασαν για εγκλήματα τους 80 αλλά τους σεβάστηκαν ως νεκρούς στη νεκρόπολη του Φαλήρου και τους «πακετάρισαν» σε διάταξη. Και αναρωτιέσαι. Πολιτικοί
ήταν αυτοί οι 80; Δικαστικοί. Στρατιωτικοί. Δημοσιογράφοι. Έκαναν εκπομπή στην τηλεόραση. Μήπως ήταν απ' όλα, δηλαδή όχι μόνον αρχιερείς, εκπαιδευτικοί, διπλωμάτες, διαπλεκόμενοι επιχειρηματίες.

Λένε ότι οι αρχαίοι με τις κοινωνίες τους μας διδάσκουν κάποια σοφά πράγματα. Λένε. Μήπως η τιμωρία των 80, μάλιστα το θάψιμο τους χωρίς τη συνήθη ταφονομία, μας στέλνει ένα «μήνυμα»; Να είμεθα περισσότερο αυστηροί. Λιγώτερο ανεκτικοί στα εγκλήματα των δημοσίων λειτουργών.

Διαβαστε ακομα:

ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΔΕΝ ΡΩΤΗΣΕ ΤΟΝ... ΑΛΛΑΧ!